Tips en ideeën

Wat Rong Khun

Wat Rong Khun 1.67/5 (33.33%) 3 votes

Een van de meest bijzondere tempels in Thailand is de tempel Wat Rong Khun, ook wel bekend als de “White Temple”. Deze tempel ligt 13 kilometer ten zuiden van de stad Chiang Rai.  Vanaf Chiang Mai is het ongeveer 170 kilometer tot de tempel. De tempel is in Thailand echt razend populair en trekt jaarlijks heel veel bezoekers. De White Temple is inmiddels een nationaal monument van Thailand geworden.

Om de White Tempel te kunnen bezichtigen moet je eerst over een brug die gebouwd is over “de put van de hel”.  De reden hiervoor is dat mensen gewaarschuwd worden om niet het slechte pad op te gaan, want dan kom je in de hel. In de put zitten allemaal mensen armen die uit de gronsteken. Het zijn allemaal enge beelden die je doordringend aankijken en uit de hel willen ontsnappen.

Wat Rong Khun

Dit ziet er best een beetje angstaanjagend uit, maarals je het laatste beeld hebt bereikt wandel je verder naar de hemel tot aan de ingang van te tempel passeert. En dan valt je mond open van versteldheid. De architectuur van de tempel is erg modern en kent veel details. Het is echt een van de meest veelzijdige tempels die je zult tegenkomen. De details van de tempel zijn echt bizar en het kost ook aardig wat tijd om alles goed te kunnen bekijken. Wauw wat is dit een prachtig gebouw! Deze tempel is zoveel anders dan alle andere tempels die je hebt gezien. Het is een ontwerp van de Thaise kunstenaar Chaloemchai Khositphiphat. De manier waarop de tempel gebouwd is heeft achterliggende gedachtes. De witte kleur van de tempel staat voor de reinheid van Boeddha. Het prachtige witte mozaïek glas staat voor de wijsheid van Boeddha.

Naast de indrukwekkende buitenkant van de tempel is er binnen ook veel te zien. Helaas mogen er geen foto’s gemaakt worden in de tempel dus zullen we het met beschrijvingen moeten doen. Er bevinden zicht allerlei gekleurde moderne muurschilderingen. De muurschilderingen in deze tempel zijn heel anders dan je verwacht en dit maakt het zo ontzettend leuk. Het zijn namelijk muurschilderingen van Disney-figuren, Spiderman, ruimtewezens en de instortende torens van het World Trade Center. De schilderingen moeten de strijd tussen het goede en het kwaad uitbeelden. Normaal wordt dit op een hele traditionele manier afgebeeld. Deze kunstenaar heeft ervoor gekozen om het op een eigentijdse manier af te beelden. De muurschilderingen zijn donker en somber. De afbeeldingen zijn ook heel dicht op elkaar geschilderd. Aan de andere kant bevindt zich een muurschildering van Lord Boeddha. Hier vind je hele lichte en ruime vlakken. Je ziet dus een duidelijk verschil tussen twee de twee kanten. Hiermee wordt duidelijk gemaakt dat je moet ontsnappen aan wereldse zaken en je moet concentreren op de geestelijke verrijking. Je ziet hier duidelijk dat het kwade tegen het goede wordt afgebeeld.

Als je een rondje loop om de tempel dan ontdek je dat hij nog niet helemaal af is. De bouw van de White tempel begon in 1997 en is dus nog steeds niet afgerond. Naar schatting gaat het nog 90 jaar duren voordat het hele tempelcomplex af is. Het tempelcomplex bestaat dan uit 9 unieke gebouwen met elk een eigen schoonheid en betekenis.

Je kunt de tempel tussen 8:00 en 18:00 bezoeken. Let erop dat je bedekte kleding draagt, zoals je gewend bent in alle tempels. Wil je de tempel bezoeken dan kun je het beste vanuit Chiang Rai een tour boeken. Het is ongeveer 20 minuten rijden en het kost met de taxi ongeveer 1000 baht. Je kunt er ook voor kiezen om met de TukTuk te gaan, dit kost maar 400 baht.

tempel

Comments are closed.