Tips en ideeën

Van tuktuk tot longtailboat: vervoersmiddelen in Thailand

Van tuktuk tot longtailboat: vervoersmiddelen in Thailand 4.50/5 (90.00%) 2 votes

Thailand wordt ook wel het land van de glimlach genoemd. Dat dit niet voor niets is, merk je direct wanneer je Thailand binnenreist. De innemende vriendelijkheid en behulpzaamheid van de lokale bevolking zorgen ervoor dat je op een ontspannen manier het land kan verkennen. Daarbij staat Thailand bol van de afwisselende mogelijkheden: zo kun je ene dag shoppen in Bangkok, de volgende dag tempels verkennen in Ayutthaya en daarna met de nachttrein richting de bergvolkeren in het noorden reizen. Wie het optimale uit zijn Thailand-reis wil halen, kan het beste even goed nadenken over zijn vervoer. We delen graag onze ervaringen met je met het vervoer in Thailand.

Per tuktuk naar de tempels
Tuktuks zijn misschien wel het bekendste vervoersmiddel in Thailand. Deze gemotoriseerde karretjes zijn snel en wendbaar en crossen hierdoor zo tussen het drukke stadsverkeer door. In Bangkok vormen ze de perfecte manier om de tempels in het oude centrum te verkennen. Ook in Ayutthaya kun je per tuktuk tempels verkennen. Het liefst doe je dit tijdens zonsondergang, als de tempeltorens mooi afsteken tegen de oranjerode lucht.
1.thailand-vervoer-tuktuk

Met de nachttrein
Thailand is een uitgestrekt land en wie het hele land wil verkennen, legt flinke afstanden af. Een efficiënte en economische manier om de die afstanden te overbruggen, is de nachttrein. De populairste routes zijn van tempelstad Ayutthaya naar Chiang Mai in het noorden, of van Bangkok naar Surat Thani in het zuiden voor een oversteek per ferry naar de oostelijke eilanden Ko Samui en Ko Phangan. Overdag zit je op stoelen en ’s avonds worden deze door een treinbediende uitgeklapt tot bedden. Je krijgt lakens en een kussen en door het geschommel van de trein val je in slaap, om de volgende ochtend wakker te worden in een nieuwe plaats vol nieuw avonturen.
2.thailand-veroer-trein

Eilandhoppen per longtailboat
Iconisch voor Thailand: de longtailboaten. In het zuiden van Thailand zijn deze houten vaartuigen met buitenboordmotor het transportmiddel bij uitstek. Versierd met kleurige linten om de romp voor een behouden vaart, taxiën de longtailboaten tussen eilanden en stranden. Perfect voor een middag snorkelen in een afgelegen baai. Zwemkleding aan, snorkel en flippers mee en je springt zo tussen het mooie koraal overboord!

Per songthaew langs de bergstammen
Een typisch vervoersmiddel in het noorden van Thailand is de songthaew, een soort pick-up waarbij de laadbak is ingericht met twee bankjes en een dak erboven. De songthaews rijden op en neer tussen Chiang Mai en de bergdorpen en als je een trekking gaat maken, is de kans groot dat je zelf ook plaatsneemt in zo’n kleurige pick-up. De wind in je haren, slingerend tussen groene bergen terwijl je de frisse lucht opsnuift.
4.thailand-vervoer-songthaew

Binnenlandse vluchten
Voor wie niet op een euro meer of minder kijkt, is er een heel netwerk aan binnenlandse vluchten in Thailand. Je kunt vliegen met low-costmaatschappijen als AirAsia en NokAir, maar met grotere Thaise luchtvaartmaatschappijen Bangkok Airways en Thai Airways. Overigens hoeft vliegen in Thailand helemaal niet duur te zijn: tussen Bangkok en Chiang Mai vlieg je al voor z’n €40,-. Maar iets meer dan de kosten voor de nachttrein en je bent een stuk sneller op de plaats van bestemming.
5.thailand-vervoer-airasia

Bovenstaande tips zijn samengesteld door Edith Huntink van Thailand online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. De reisspecialisten van Thailand online helpen je graag met het in elkaar puzzelen van je eigen Thailandreis met al deze verschillende vervoersmiddelen. Tijdens je individuele reis slaap je kleinschalig en door bijzondere excursies leer je het land goed kennen.

Tags: , , ,

Comments are closed.