Vakantie Phuket

Phuket duikenPrachtig Phuket

Op zoek naar een vakantie naar Thailand waar je veel kunt ondernemen, maar ook genieten van hagelwitte stranden? Phuket is al jaren een van de populairste bestemmingen in Thailand en dat is niet voor niets. Het eiland Phuket, gelegen in de gelijknamige provincie, is het grootste eiland van Thailand en de hoofdstad van het eiland is Phuket stad.

Geschiedenis en handel

Gelegen voor de westkust van het vasteland van Thailand, heeft Phuket altijd al een belangrijke rol gespeeld in de handel over zee. In de 16e en 17e eeuw richtten Europeanen uit Frankrijk, Engeland en Nederland diverse handelsposten op Phuket voor de handel in tin en rubber. Het eiland en vooral Phuket stad waren ontzettend belangrijk voor deze handel en dat is vandaag de dag nog goed terug te zien in de koloniale stijl van de herenhuizen in Phuket Stad.

Phuket stad

Bron: knowphuket.com

Een groot aandeel van de bevolking op Phuket is Chinees. Dit komt door de migratie van Chinese arbeiders in de 19e eeuw die in de tinmijnen kwamen werken. In de visserplaatjes langs de kust woonden vooral moslims. Naast de koloniale invloeden kun je ook veel terugzien van de grote Chinese bevolkingsgroep in het straatbeeld van Phuket en Phuket stad.

In 1933 werd het eiland officieel een provincie van Thailand. Bij die provincie horen ook nog eens 39 kleinere eilanden. Meer dan de helft van het eiland bestaat uit bergen en rubber- en palmolieplantages beslaan ook veel van het oppervlakte van het eiland. Aan de westkust vind je de meeste stranden, die allemaal prachtig wit zijn.

Zo veel te doen in Phuket

Zoals je al hebt kunnen lezen, is er echt van alles te doen op het grootste en populairste eiland van Thailand. Of je nu een strandvakantie wel ziet zitten, of liever sportief bezig bent of misschien gewoon graag wat meer wilt weten over de cultuur en de historie van het eiland. Het kan allemaal! Sterker, er is zoveel keuze dat het misschien wel wat moeilijk is om daar een keuze tussen te maken. Gelukkig zijn veel activiteiten goed met elkaar te combineren. Om je nog meer van dienst te zijn, hebben we een aantal leuke bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet.

Monument of two heroines

two heroines

Bron: panoramio.com

Op zo’n 15 autominuten van het centrum van Phuket ligt het two heroines monument, dat is gebouwd is ter ere van de heldinnen Thao Thep Kasattri en Thao Sri Sunthon, maar ook als aandenken van de verzetsstrijd van de lokale bevolking tegen de invasie van de Birmezen in 1785. De heldinnen waren twee zussen en Thao Thep Kasattri was getrouwd met de gouverneur van het eiland. Na zijn overleden organiseerden de twee zussen het verzet en spoorden alle vrouwen aan om mee te vechten. Door deze vrouwen te verkleden als mannen, leek het leger van Phuket stukken groter. Na enkele maanden van gevecht gaven de Birmezen de strijd op.

Thalang National Museum

Tevens op ongeveer 15 autominuten van Phuket stad staat het Thalang National Museum, waar een permanente collectie van artefacten uit de oudheid, wapens gebruikt in de oorlog tegen de Birmezen en overblijfselen gevonden op het strand wordt tentoongesteld. Hier kun je ook veel leren over de verschillende bevolkingsgroepen op het eiland, die echt ontzettend divers zijn. Dit alles geeft je een goed beeld van het vroegere leven op Phuket.

Phuket Aquarium

Phuket Aquarium

Bron: luxury-thailand-travel.com

Iets verder, maar nog steeds op minder dan een half uur rijden vanaf Phuket stad, vind je het Phuket Aquarium. Na een grote verbouwing van ruim 2,5 werd het centrum in 2005 weer heropend. In de vele bassins is allerlei zeeleven te bewonderen en dat maakt het natuurlijk ook een heerlijk uitje voor kinderen. Het centrum doet ook onderzoek naar de dieren en ecosystemen in de zee en de langdurige bescherming daarvan.

Khao Sok

Een heel stuk verder weg, maar heel erg de moeite waard is het natuurpark Khao Sok. Je doet er ongeveer 2,5 uur om er te komen vanuit Phuket stad, maar het prachtige park brengt je midden in het regenwoud en het biedt je de kans om wilde dieren zoals tijgers, olifanten en beren te zien. Al zijn dit nachtdieren, ook de overige dieren zijn heel erg de moeite waard en natuurlijk de prachtige flora zal je ook zeker kunnen bekoren als je je graag in de natuur begeeft.

Phuket Fantasea

phuket fantasea

Bron: travelerguidance.com

Leuk voor een dagje uit, is het themapark Fantasea. Het ligt een paar kilometer buiten het centrum, dus je bent er zo. In het park kun je in het gedeelte ‘Festival Village’ allerlei Thaise kunst en handwerken kopen. Het park heeft ook een theater, ‘Palace of the Elephants’, waar zoals de naam al doet vermoeden een show wordt opgevoerd met zo’n 30 olifanten. Samen met ruim 500 man crew zorgen zij voor een spectaculaire show in de traditie van de Sukhothai-stijl. Voorafgaand aan de show kun je heerlijk dineren in het buffet restaurant in het park, het Golden Kinnaree restaurant. Hier kun je heel veel verschillende soorten Thaise specialiteiten en gerechten uitproberen.

Chalong Temple

Iets buiten het centrum vind je de mooiste tempels, waarvan de Chalong Tempel het grootste Boeddhistische Tempelcomplex is. Het middelpunt van de tempel is een splinter van het bot van Boeddha. Hier zijn allerlei vertoningen van Boeddha te bewonderen en zijn verhaal is te lezen van de muren, waar door middel van muurschilderijen zijn verhaal wordt gedaan. Er is op het terrein ook nog een expositie te bewonderen, met wassenbeelden van belangrijke figuren en antieke meubelen.

Phra Thong Temple

Een andere prachtige tempel is de Pra Thong Temple, de oudste tempel op het eiland. Volgens de legende is hier vroeger een Boeddha beeld uit de grond gekomen, maar enkel het gouden topje kwam boven de grond uit. Om het beeld te beschermen tegen diefstal, is er een borstbeeld over de locatie geplaatst en dit is het beeld dat je vandaag nog steeds kunt bewonderen.

Phuket Big Buddha

phuket big buddha

Bron: phukettravelandtours,com

Op ongeveer dezelfde afstand als de twee eerder genoemde tempels, staat het Phuket Big Buddha beeld. Het ligt midden in het gebied Nakkerd Hills en staat op zo’n 350 meter hoogte op de top van de Nakkerd heuvel. Het beeld zelf is wel 45 meter hoog en dus echt wel indrukwekkend. Wat ook indrukwekkend is, is het uitzicht dat je hebt vanaf de heuvel. De ene kant geeft je uitzicht over de zee en badplaatsen, terwijl je aan de andere kant het natuurgebied en Phuket stad ziet. Zo zul je zien dat Phuket eigenlijk heel groen is en hoe groot de schoonheid van de omringende zee is.

 

Er is dus echt van alles te ondernemen op Phuket. De tempels zijn heel erg de moeite waard en je zult je absoluut in een andere wereld wanen. Maar neem ook zeker de tijd en de moeite om de prachtige natuur van Phuket te verkennen. Door het feit dat het een eiland is, heeft de natuur zich op een bepaalde manier kunnen ontwikkelen die echt uniek is. Uiteraard is er natuurlijk ook meer dan genoeg ruimte voor ontspanning op de prachtige witte stranden die het eiland rijk is. Kies dus een aantal van de bovenstaande activiteiten of verken bij aankomst op het eiland de mogelijkheden en die heerlijke vakantie komt helemaal goed!

Aanbieding vakantie Phuket

Phuket