Vakantie Bangkok

Bangkok, de prachtige hoofdstad van Thailand

Bangkok, iedereen heeft er weleens van gehoord. Maar wist je al dat Bangkok officieel anders heet en ceremonieel beschreven wordt in een zin bestaande uit 16 ingewikkelde woorden? De eerste twee woorden van deze zin zijn ‘Krung Thep’, wat ‘Stad der engelen’ betekent. Echter wordt meestal de naam ‘Bangkok’ gebruikt, wat afgeleid is uit ‘Bangmakok’, wat ‘plaats van olijfpruimen’ betekent. Dit verwijst naar de initiële stichtingsplaats van Bangkok.Deze prachtbestemming is de laatste jaren steeds bereikbaarder geworden doordat vliegtickets naar Bangkok steeds goedkoper zijn geworden. Bv. via vakantiediscounter.

bangkok

Bron: Thai.be

Een stukje geschiedenis uit Bangkok

Bangkok is de hoofdstad van Thailand, waar ruim 8 miljoen mensen wonen. Bangkok is echter niet altijd de hoofdstad van Thailand geweest. Tot 1767 was Ayutthaya de hoofdstad van Thailand, gelegen op 60 kilometer ten noorden van Bangkok). In 1767 werd de stad overwonnen door de Birmezen, en in de strijd verwoest. Een generaal genaamd generaal Taksin, die ook gouverneur was van de provincie Tak, moest vluchten uit Ayutthaya. Ondanks dit slaagde hij er wel in om de Birmezen te verjagen uit Centraal Thailand. In 1770 kroonde generaal Taksin zichzelf tot koning en stichtte weldra een nieuwe hoofdstad aan de westoever van de Chao Phraya rivier, in de provincie Thonburi.

ayutthaya

Bron: Michael Holland

Taksin’s opvolger, koning Rama I, liet de hoofdstad verplaatsen naar de oostoever, vanwaar de stad beter te verdedigen zou zijn tegen de Birmezen. Koning Rama I liet de nieuwe hoofdstad niet alleen opbouwen naar het idee van Ayutthaya, hij gebruikte daarvoor zelfs het puin uit de verwoeste stad. Het paleis en de tempel die bij het paleis hoorde, zouden het middelpunt van de stad moeten worden. Echter, op deze aangewezen plek woonden al een groep Chinese kooplieden die geen geringe invloed hadden in het gebied. Zij verhuisden naar een zelfgekozen plek ten zuiden van hun oude buurt, wat later ‘Chinatown’ zou worden.

De vele kanten van Bangkok

In de loop der jaren heeft Bangkok zich ontwikkeld tot de metropool die het nu is. Er leven meer dan 8 miljoen mensen en de stad beslaat ruim 560 vierkante kilometer. Naast Hong Kong en Singapore geldt Bangkok als een van de belangrijkste steden voor de handel in Zuidoost Azië. Bangkok is een levendige stad, en eerlijk gezegd wil je het jezelf niet aan doen om tijdens de spitsuren ergens naar toe te willen, laat staan snel ergens naar toe te willen. Er is bovendien ook geen metro in Bangkok, zoals er wel in veel andere grote steden is. Ondanks deze drukte is Bangkok alsnog wel erg de moeite waard. Stap eens in een boot en geniet van het leven in Bangkok zoals de locals doen of ga lekker shoppen op de vele markten of in de vele warenhuizen die Bangkok rijk is. Ook voor cultuur kan je zo goed terecht in Bangkok: ga naar het prachtige historische Chinatown of bezoek de met bladgoud bedekte paleizen en tempels. Hier volgen enkele aanraders voor je reis naar Bangkok.

De Khlongs

bangkok khlongs

Bron: thailandtotaal.nl

Bangkok is een stad met veel waterwegen en is dan ook naar dit water geschapen. Dit komt omdat het gebied rondom Bangkok altijd zeer moerasachtig geweest is. De belangrijkste afwatering is de Chao Praya rivier, waarom in de loop der tijd kanalen zijn gegraven om de scheepvaart naar de hoofdstad van toen, Ayutthaya, te vereenvoudigen. De grotere waterwerken zijn uitgebreid toen Bangkok de hoofdstad van Thailand werd. Zo’n beetje alle nationale handel wordt op het water bedreven en ook de internationale handel, indien van toepassing, gebeurt via de vele waterwegen. Veel Thai wonen ook aan of zelfs op het water, op drijvende bamboevlotten of in paalwoningen. Er zijn ook grote delen ontwaterd om landbouw in het omgelegen gebied te bevorderen. Na de tweede wereldoorlog werden alle waterwegen getemd en veelal gekanaliseerd. Niet alle Khlongs zijn meer in gebruik vandaag de dag, maar voor een reisje op een Khlong betaal je zo’n 25 baht en brengt je door een waterwijk en toont je de schoonheid van Bangkok. Je wordt vervoerd in een longtail boot. Dit zijn boten die circa 8 meter lang, felgekleurd en uitgerust met een behoorlijke grote motor. Deze motoren zijn soms vrachtwagenmotoren afkomstig uit Japan. Je zou ook een longtail boot kunnen charteren maar dat kost je waarschijnlijk tussen de 300 en de 400 baht per uur. Als je dit doet, spreek dan wel van te voren even de prijs af! Deze manier van vervoeren is ook absoluut ook aan te raden tijdens de spits. Het is alsnog wel wat hectisch, maar echt stukken minder dan over het land.

Chinatownchinatown bangkok

Al voor het stichten van Bangkok, woonden er Chinese immigranten in Bangkok. In Siam, zoals Thailand vroeger heette, bekleedden deze Chinese immigranten al vanaf de 16 e eeuw al belangrijke handelsposities, wat hen ook politieke macht gaf. De eerste twee koningen, Taksin en Rama I waar we het eerder al over hadden, waren zelf half Chinees en onderhielden dan ook nauwe connecties met het Chinese hof. Deze geschiedenis heeft ook gemaakt dat tot op heden veel Chinese invloeden terug te vinden zijn in de Thaise samenleving. Aanvankelijk pasten de Chinezen zich naadloos aan de Thai aan. Ze trouwden met Thaise vrouwen, droegen Thaise kleding en bekleden soms ook functies in de Thaise tepels. Echter, begin 20e eeuw kwamen er zoveel Chinezen naar Thailand toe, dat dit leidde tot een duidelijke afscheiding. Zo kwamen er Chinese kranten en Chinese scholen. Deze afscheiding kwam ook grotendeels door Chinese vrouwelijke immigranten die enkel met Chinese mannen trouwden. Chinatown in Bangkok is echt ontzettend moeite waard. Je vind er echt bijna alles, of je nu iets voor je kleine neefjes thuis wilt kopen of iets te eten zoekt, je kunt echt alles krijgen in Chinatown en haar vele markt. Eigenlijk is het hele district een grote markt. Veel winkelstraten hebben een bepaald thema, zoals eten of religieuze spullen. In nagenoeg elke winkel staat een huisaltaartje, wat erg belangrijk is.

De tempels

Wat Phra Kaew,

Bron: emerald buddha

De vele tempels in Bangkok zorgen zo dat je dag gevuld is. Het leuke en aparte aan deze tempels is, dat niets voor toeristen is gemaakt, maar allemaal voor het diep gerespecteerde Thaise koningshuis en het boeddhisme, de grootste religie van Thailand. Het Grand Palace staat symbool voor het koningshuis, al woont de koning er niet. Overal in het Grand Palace zie je bladgoud, prachtige mozaïeken en soms ietwat angstaanjagende beelden en werkelijk alles glimt. Een andere tempel die ook erg de moeite waard is, is de Wat Phra Kaew, met als grootste attractie de ‘Emerald Buddha’. Dit beeld wordt door de Thaise bevolking beschouwd als de talisman van Thailand en haar koningshuis. Een legende uit de vijftiende eeuw rept als eerste over het beeld, maar qua stijl is het waarschijnlijker dat het beeld in de dertiende of de veertiende eeuw is gemaakt. Het beeld is gemaakt van jade en heeft een drietal mantels: elk seizoen draagt het beeld een andere mantel die de koning persoonlijk komt aantrekken. De Thai bezoeken de tempel zelf ook vaak, om wierook te branden en lotusbloemen te offeren.

Aanbieding Bangkok vakantiebangkok