Sukhothai

Sukhothai is een stad dat centraal gelegen ligt en wordt gezien als de belangrijkste plaats van Thailand. De stad was de eerste hoofdstad van Thailand waardoor het een belangrijke periode mee maakte, het staat ook bekend om het groot aantal bezienswaardigheden. In het verleden zijn er prachtige tempels gebouwd die bewaard zijn gebleven in tegenstelling tot de hoofdstad Ayutthaya. Het Thaise alfabet en de normen en waarden van het land zijn in Sukhothai tot stand gekomen.

Geschiedenis

het begin van de 13e eeuw werden de Birmese overheersers door de Thai afgeschud waardoor Sukhothai voor 120 jaar de hoofdstad van Thailand werd. In die tijd was Sukhothai een stad van het koninkrijk Sukhothai en heeft de basis van Thailand gevormd. De bekroning bracht veel invloeden met zich mee want de landelijke cultuur kon in de hoofdstad overal terug gevonden worden. Later kreeg de stad Ayutthaya veel invloed en macht waardoor de inwoners van Sukhothai de stad verlieten en zich vestigde in Ayutthaya. Als beide steden met elkaar worden vergeleken heeft Sukhothai veel meer vrede gekend, dit is ook aan de beelden te zien.

Koning Pho Khun Ramkhamhaeng de Grote was de tweede heerser van Sukhothai en was verantwoordelijk voor de identiteit van het oude koninkrijk. Hij bedacht het Thaise alfabet en was verantwoordelijke voor staatsgodsdienst Theravada boeddhisme. Op 19 jarige leeftijd hielp Ramkamhaeng zijn vader om Sukhothai te veroveren, vanwege zijn leeftijd kreeg hij als bijnaam ‘De Stoute Rama’. In de huidige tijd wordt het boeddhisme nog steeds geëerd omdat het deel uitmaakt van de waarden en identiteit van Thailand.

De naam Sukhothai komt uit het oude Sanskriet. Het eerste deel van de naam Sukha betekent geluk en staat voor de vreugdevolle levensstijl en houding van de bewoners. Het andere woord Udaya betekent ontstaan. Als beide namen samen gevoegd worden staat het voor de opkomst en welvarendheid van het koninkrijk.

sukhothai

Bron: http://worldheritage.routes.travel/wp-content/uploads/2013/01/sukhothai-historical-park-2.jpg

Bezienswaardigheden

Sukhothai is rijk aan bezienswaardigheden dat de moeite waard is om te bezichtigen. De stad beschikt over oude monumenten en wallen zoals het koninklijk paleis van Sukhothai. Ieder jaar vindt het populaire Thaise festival genaamd Songkran Festival plaats. Op 12 april begint de eerste dag van de viering en zal er in het Historic Park een ceremoniële processie plaats vinden. Bij deze processie wordt een boeddha beeld meegenomen en bij aankomst van bestemming wordt er water over het hoofd van de boeddha heen gegoten. Volgens men brengt dit voorspoed en geluk met zich mee, daarnaast worden de slechte voortekenen weggenomen. 

Sukhothai beschikt over het Historic Park dat vermeld staat op de Unesco werelderfgoed lijst. Het park heeft een oppervlakte van 70 vierkante kilometer en staat bekend om de 21 beroemde oude ruïnes waarover het beschikt. In de wijdere omgeving van het park zijn nog 70 andere ruïnes te vinden. Het Historic Park kan voor een paar euro bezocht worden. In het park is de tempel Wat Mahathat te vinden, deze heeft een afmeting van 200 bij 200 meter. Bij de tempel staan twee rijen kolommen met in het midden een grote zittende boeddha. Op een andere plaats in het park is de Wat Traphang Ngoen met een prachtige witte boeddha te vinden, de tempel Wat Si Sawai staat een stuk verder. Het park heeft ook een vervallen tempel genaamd Wat Phra Phai Luang, volgens men was dit het oude middelpunt geweest. In het park is ook de Wat Si Chum te vinden, dit is een 15 meter hoge boeddha en zou meer dan 700 jaar oud zijn.

Naast de oude ruïnes is Sukhothai rijk aan museums, archeologische vondsten kunnen hier bezichtigd worden. In het Kangkhalok museum zijn meer dan 2.000 keramische potten te vinden, deze zijn afkomstig van lokale en internationale archeologische locaties. Een aantal verschillende collecties van oude artefacten uit de geschiedenis van Sukhothai, zijn in het Sawankhaworanayok Nationaal Museum tentoongesteld. De geschiedenis en cultuur van Sukhothai zijn in dit museum terug te vinden.

Wat Mahathat

Bron: http://allworldtowns.com/data_images/countries/sukhothai/sukhothai-05.jpg

Eten

In de stad kunnen er veel lokale gerechten worden gegeten zoals Khanom Kliao. Dit gerecht bestaat uit eieren en tarwemeel dat in een spiraalvorm wordt gedraaid en later gefrituurd. Een ander lokaal gerecht is een bananensnack dat in boter is gebakken. De banaan wordt in de lengte door gesneden, een aantal uur gedroogd, gekruid en vervolgens gefrituurd. Om de banensnack op smaak te brengen wordt er suiker toegevoegd en bestrooid met sesamzaad. Naast de beschreven lokale gerechten heeft Sukhothai nog vele andere gerechten zoals lokale noedels.

Vervoer en overnachten

Er zijn een aantal mogelijkheden om de stad Sukhothai te bereiken, zo beschikt het over een eigen vliegveld. Het vliegen van Bangkok naar Sukhothai is ongeveer een uur. Naast het vliegen kan de stad vanaf verschillende plaatsen bereikt worden. Vanuit Bankok duurt het zes uur, vanaf Chiang Mai vijf uur, vanaf Chiang Rai negen uur en vanaf Phitsanulok een uur. Voor 5 euro per dag kan er in de stad een motor gehuurd worden en in het park een fiets voor 50 eurocent. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een oud treintje. De stad kent veel rondreizende toeristen die in middenklasse hotels verblijven. Sukhothai is erg geliefd onder de backpackers omdat de stad op de route ligt van Bangkok naar Chiang Mai, maar geen zorgen want de stad heeft genoeg verblijfplaatsen.

Sukhothai Treasure & Sp

Bron: http://pix1.agoda.net/hotelimages/164/164237/164237_15051519310027534148.jpg?s=800×600

Top 5 Hotels

– Sukhothai Treasure & Spa
– The Legandha Sukhothai
– Sukhothai Heritage Resort
– Pattara Resort & Spa
– Topland Hotel