Tips en ideeën

Songkran Het Thais Nieuwjaar

Songkran Het Thais Nieuwjaar 1.00/5 (20.00%) 3 votes

Het Thaise nieuwjaar wordt sinds enige tijd al gevierd op 1 januari, zoals de meeste landen dat doen. Voor 1940 vierden de Thai Nieuwjaar altijd gevierd van 13 april tot 15 april. Het feest dat deze drie dagen wordt gevierd heet Songkran en betekent letterlijk ‘verplaatsen’ of ‘van plaats veranderen’. Dit heeft te maken met de zon die haar positie verandert ten opzichte van de aarde.

Gelukwens

Tijdens het feest wordt water gebruikt als een gelukwens en gaan de Thai langs bij oudere familie leden. Oudere familie leden worden namelijk geëerd tijdens dit feest. In Laos wordt dit feest ook gevierd, hier heet het echter Pi Mai dat letterlijk ‘Nieuwjaar’ betekent.

Feest van het water

Bij het feest gaan, zoals gezegd, veel jonge mensen naar oudere familieleden. De jonge Thai wonen in de grote steden en trekken gedurende deze drie dagen naar het platteland waar veel van de oudere Thai wonen.
De modern vorm van Songkrai wordt ook wel “het feest van het water” genoemd en dat heeft er alles mee te maken dat iedereen elkaar mag nat gooien met water. De traditie is al eeuwen oud en begon met een klein glas water. Dit was een teken van geluk en voorspoed. Tegenwoordig is dit feest uitgegroeid tot een groot watergevecht waar iedereen van welke leeftijd en nationaliteit dan ook graag aan mee doet. Het water is een koud welkom tijdens deze warme periode in Thailand.
In het weekend staan hele familie langs de kanten van de wegen met emmers water, waterpistolen en tuinslangen. Klaar om iedereen die langskomt helemaal nat te spuiten. Ook veel toeristen gaan tijdens deze feestperiode naar Thailand om dit waterfeest mee te maken. Er rijden grote trucks rond, waarin in het midden een grote bak met water staat zodat je tijdens het rijden mensen nat kan gooien.

Songkran

Songkran

Jongeren

Het feest wordt ook uitbundig gevierd door jongeren om kennis te maken met leeftijdsgenoten (van het andere geslacht). De jongeren gebruiken tijdens het vieren van Songkran ook talkpoeder. Dit geeft een witte kleur waardoor je er witter uit komt te zien. Dit wordt in Thailand gezien als schoonheidsideaal. Veel jongens zullen om die reden meisjes natter en witter maken.

Comments are closed.