Pai

Wanneer je in Thailand bent mag een bezoek aan Pai zeker niet ontbreken. Het ligt in het Noorden van Thailand en het is een rustig stadje. Het ligt in de provincie Mae Son heel dichtbij de grens van Myanmar. De omgeving van Pai kent een mooie natuur met rijstvelden en prachtige bossen. Het stadje Pai is erg klein, maar je hebt er wel veel restaurantjes en cafés. Een van de leukste dingen in Pai is de gezellige night market op de hoofdstraat. Een bezoek aan deze gezellige Walking Street is een goede besteding van je avond. Je vindt er talloze marktkraampjes en keukentjes op wielen. Er worden vooral groentes en snacks verkocht, maar je kunt er ook veel souvenirs kopen. En zoals we gewend zijn in Thailand is alles er spotgoedkoop. Verder heb je langs de night market veel gezellige bars waar je terecht kunt voor een lekker drankje. Naast het stadje zelf moet Pai het vooral hebben van zijn prachtige natuur.

Natuur

In Pai vind je de tegenhanger van de Grand Canyon, namelijk de Pai Canyon. Het is een bijzondere kloof bestaande uit een extreem smal wandelpad met aan beide kanten een ravijn van 50 meter diep. Je kunt er mooie wandelingen maken en zeker aan het eind van de middag wanneer de zon onder gaat. Trek wel stevige wandelschoenen aan, want als je uitgeleid kun je zo naar beneden vallen. Vanuit het stadje Pai is het ongeveer een uurtje rijden naar de Canyon.

canyon pai

Ook heb je in Pai veel watervallen. De Pam Bok waterval en de Mo Paeng waterval zijn de meest populairste. Je kunt in beide watervallen zwemmen, maar het water is wel erg koud. De Mo Paeng Waterval staat bekend als je leukste glijbaan van Pai. De waterval bestaat uit drie verschillende niveaus. Dankzij de vele bordjes langs de weg met “waterfall” kun je de waterval gemakkelijk vinden.  De weg naar de waterval toe is erg hobbelig dus je moet rustig rijden om ongelukken met de scooter te voorkomen. Om de Pam Bok waterval te bereiken leg je eerst een mooie wandeling af van ongeveer 5 minuutjes. Als je de wandeling hebt afgelegd kom je bij een mooi baai uit omgeven met hoge rotsen en de prachtige Canyon waterval, Pam Bok.

In Pai vind je ook het adembenemende grotten complex, de Lod Cave. Drie grotten van het complex zijn toegankelijk voor toeristen. Je kunt de grotten te voet bezoeken, maar ook met een bamboevlot. Met een bamboevlot kun je op meer plekken komen in de grot en je vaart met een gids. Deze gids stopt bij de leukste en interessantste plekjes in de grot. De kalkformaties in de grot zorgen voor een mooi gezicht.

IMG_1214

 

 

 

 

 

 

 

Klimaat

Het klimaat van Pai is erg gunstig. De temperaturen zijn er een stuk aangenamer dan in Bangkok. Het is er nog steeds warm maar een stuk minder benauwd en drukkend warm dan in de hoofdstad. Dat komt omdat Pai in de bergen ligt en een stuk koeler is. Het klimaat is tropisch en kent een regenseizoen en een droog seizoen. Van juli t/m september is het regenseizoen. De temperaturen schommelen in die periode tussen de 24 en 32 graden. Dus ook als het er regent is het er nog warm. In januari is de koudste maand en dan is de gemiddelde temperatuur rond de 18 graden. De warmste maanden zijn van maart t/m mei met temperaturen van 35 graden. Dit is niet de beste tijd om Pai te bezoeken. Dit kun je namelijk het beste doen na het regenseizoen in de maanden oktober t/m december. De natuur en de rijstvelden in Pai zijn dankzij de regenval op een hoogte punt en prachtig om te zien.

Scooter huren

Veel mensen huren in Pai een scootertje om de omgeving te verkennen. De scooters zijn er ongelofelijk goedkoop, maar je moet wel uitkijken in het verkeer want in Thailand gaat alles net even anders dan dat wij gewend zijn. Je huurt voor 5 euro al een hele dag een scooter. Je hebt geen rijbewijs nodig voor het huren van de scooter, maar als de politie je controleert moet je wel een boete betalen als je geen rijbewijs in bezit hebt. De wegen zijn niet heel goed en de vele bochten in de bergen zijn gevaarlijk dus let goed op waar je rijdt.

Hoe bereik je Pai

Je kunt Pai gemakkelijk bereiken vanaf Chiang Mai. Veel backpackers leggen deze route van 136 km met de scooter af. Er is een bedrijf dat tegen een kleine vergoeding je bagage naar Pai brengt. Zo hoef je dit niet mee te nemen op je scooter. Ook rijden er vanuit Chiang Mai bussen naar Pai toe, maar als je snel wagenziek wordt is dit geen aanrader. Het is een pittige rit van 3 uur lang met veel haarspeldbochten naar boven toe.

Verblijf in Pai

Pai is de laatste jaren enorm toegenomen in populariteit. Vooral backpackers die het noorden van Thailand bezoeken stoppen in Pai. Je vindt er in de omgeving dan ook veel verschillende accommodaties. Je hebt er veel moderne accommodaties aan de rand van het centrum, maar de beste verblijven zijn de bamboehutjes naast de rivier. Deze bamboehutjes zijn niet erg luxe en hebben vaak alleen een matras en een klamboe. De reden waarom het toch een erg populaire accommodatie is is vanwege het prachtige uitzicht over het water. Na zonsondergang komen hier veel backpackers en andere reizigers bij elkaar. Ze zitten bij het kampvuur onder het genot van een drankje en muziek.

Vroeger was Pai zeer goedkoop, maar door het groeiende aantal toeristen en een groot aantal overstromingen is het wat duurder geworden. Maar nog steeds kun je met gemak een kamer vinden voor rond de 5 euro per nacht.