Olifant toerisme in Thailand

De Aziatische olifant word al jaren met uitsterven bedreigd, echter is olifant toerisme in Thailand nog steeds erg populair. De olifant is in Thailand een heilig dier en ook veel toeristen willen graag in aanraking komen met dit prachtige dier. Echter betekent de toestroom aan toerisme dat wij het leven van de olifanten nog steeds bedreigen en deze vreselijke levensomstandigheden die zij hebben, in stand houden. Hoe kan het toch dat toeristen naar Afrika gaan om een olifant tijdens een safari in de natuur te spotten, terwijl wij het in Thailand heel normaal vinden om een trektocht op een olifant mee te maken? Niet iedereen weet of is zich bewust van de slechte leefomstandigheden van de olifant en de gruwelheden die het arme beest eerst moet doorstaan voordat het “tam” word. Een olifant is een wild dier en dit zou het ook eigenlijk moeten kunnen blijven.

Wil je daarom naar Thailand en wil je toch graag dit prachtige dier bekijken of van dichtbij mee maken dan zijn er voldoende tips!

olifant1

Er zijn veel verschillende plaatsen in Thailand waar men beweerd “eco friendly” en diervriendelijk met de olifanten om te gaan. Echter is een olifant in gevangenschap nooit diervriendelijk. Voordat de dieren “tam” zijn, ondergaan zij een Phajaan Ceremonie. Dit is een oude Thaise traditie waarbij de mahout (eigenaar) de olifant onder controle krijgt. Dit doen ze door de ziel van de dier te scheiden van zijn lichaam. Een ander woord hiervoor is ook wel de Crunch, omdat men de ziel van de olifant breekt. Vaak gebeurd deze Phajaan Ceremonie met veel geweld en mishandelingen en bij sommige olifanten kan dit soms weken duren voordat zij zich overgeven aan wil van de mahout. De olifanten worden vaak wanneer zij jong zijn van hun moeder gescheiden en worden dan doormiddel van pijnprikkels en uithongering onderdanig gemaakt. Sommige olifanten overleven de Phajaan Ceremonie niet, voor de olifanten die wel overleven word hun huid vaak lichter rondom het voorhoofd en de wangen. Deze verkleuring is littekenweefsel van de olifant en geeft dus aan waar hij is geslagen tijdens de Phajaan Ceremonie. Deze plekken zijn zwakke plekken voor de olifant en door een kleine pijnprikkel met een haak kan de mahout de olifant naar links of naar recht laten bewegen bij een trektocht.

Voordat je dus opzoek gaat naar een olifantenkamp is het dus belangrijk dat je niet naar deze slechte kampen gaat. Maar hoe kun je deze herkennen?

In een slecht kamp staan de olifanten vaak van elkaar gescheiden en met meerdere poten vast geketend zodat zij een kleine of geen beweegruimte hebben. Daarnaast moeten de olifanten dagelijk shows, kunstjes en trektochten doen waarbij veelal gebruik wordt gemaakt van een haak. Bovendien zijn de olifanten voortdurend opgetuigd met een zadel op hun rug en hebben zij geen vrije toegang tot vers voedsel zoals bomen of gras.

Wil je toch graag een trektocht maken of zit dit in je pakket reis verwerkt? Ga dan naar een goed olifanten kamp en of vraag of je naast de olifant mag lopen, of vraag of je in de nek van de olifant mag zitten zonder zadel. Het rijden van een olifant is natuurlijk per definitie slecht. Een olifant met een zadel op zijn rug, heeft dit vaak op het bolle deel van zijn rug, terwijl deze plek juist het meest kwetsbare deel is met zijn rugwervels. Een nek kent een hole wervelkolom en is daarom minder schadelijk. Bovendien helpt het als je de mahout eventueel een kleine vergoeding aanbied. Op deze manier toon je de mahout dat hij meer geld kan verdienen met olifantvriendelijk toerisme en kunnen we de leefomstandigheden van deze beestjes een beetje verbeteren.

Wil je echt iets goed doen voor de olifanten, ga dan naar een reservaat!

Hier kun je olifanten in hun “natuurlijke” leefomgeving zien. Zij hoeven hier geen shows en trektochten te doen en er zijn geen haken aanwezig. De olifanten kunnen gewoon vrij rondlopen. Besef wel dat ook dit geen ideale situatie is. Deze olifanten hebben ook de Phajaan Ceremonie meegemaakt en kunnen niet meer terug de wildernis in. Het beste alternatief voor deze olifanten is dan om in “enige” vrijheid te leven in een reservaat.

Verblijf je iets langer in Thailand? Dan kun je ervoor kiezen om als vrijwilliger aan de slag te gaan in een reservaat. Je werkt niet alleen dagelijks met olifanten, maar krijgt ook mee hoe het Thaise leven eraan toe gaat. Een prachtige ervaring voor iedereen die iets wil doen aan het welzijn en de leefomstandigheden van de olifanten en zijn verzorgers.

reservaat