Lopburi

Lopburi is een van de sfeervolste en oudste steden van Thailand en ligt 154 kilometer gelegen van de wereldberoemde stad Bangkok. De stad beschikt over een rijke geschiedenis waardoor er veel bezienswaardigheden te bezichtigen zijn. Deze bezienswaardigheden zijn ver in het verleden gebouwd. Misschien wel de belangrijkste attractie van Lopburi zijn de mankaken die in een tempel bevinden. Jaarlijks wordt er voor hen een openbuffet georganiseerd.

Geschiedenis

Lopburi is in het begin van de christelijke jaartelling opgezet en behoort tot de oudste steden van Thailand. In de 6e eeuw vond de tijd van Dvaravati plaats en de stad diende voor Mon als een belangrijk centrum.  In het verleden was Lopburi een onafhankelijke stad totdat de 11e eeuw aanbrak want de stad werd als provinciestad opgenomen van Centraal-Thailand. In die tijd was Khmer een oprukkende bevolkingsgroep maar doordat de Thai uit het noorden naar de stad vertrokken raakten zij in de minderheid. De bevolkingsgroep Khmer waren rijke handelaars die verantwoordelijk zijn voor prachtige schilderen, beelden en het decoreren van tempels. Later in de 13e eeuw was Lopburi weer onafhankelijk, in de 14e eeuw veranderde dit omdat Thailand te maken kreeg met de opkomst van Ayutthaya.

In het jaar 1657 kwam de koning Narai in Ayutthaya aan de macht, hij was verantwoordelijk voor de grote bloei van Thailand. De bloei kwam ook ten goede van Lopburi omdat koning Narai negen maanden per jaar in de stad verbleef. Ondanks dat Ayutthaya in populariteit steeg was Lopburi nog steeds de hoofdstad van Thailand. Het paleis van Koning Narai is bij de stad te vinden en heeft een overzicht over de gehele stad. De oude sculpturen kunnen in het museum bij het paleis bezichtigd worden, vroeger waren dit twee paviljoenen. Wat de stad uniek maakt is dat in het verleden Franse bouwmeesters zijn ingeschakeld waardoor er een half Thais en half Westers uiterlijk ontstond. Van dit uiterlijk is weinig terug te vinden omdat de Khmer de stad verwoeste in het jaar 1767. In deze tijd is Lopburi de hoofdstad van de provincie Garnizoensstad.

lopburi monkey

Bron: http://event-carnival.com/files/image/photo4/220/TH042_4.jpg

Bezienswaardigheden

Ondanks de rijke geschiedenis van Lopburi zijn er veel kenmerken van het verleden verwoest. De bevolkingsgroep Khmer was verantwoordelijk voor het verwoesten van de stad. Toch beschikt de stad over een aantal bezienswaardigheden dat de moeite waard is om te bezichtigen. Het bekende Hindoe heiligdom ligt op 200 meter afstand van het station van Lopburi. In de tijd dat koning Narai aan de macht was werd het heiligdom naar een boeddhistische tempel veranderd. De tempel is een bekend gezicht van de stad en dit komt mede door de drie pagodes die bij de tempel staan. De pagodes staan voor de drievuldigheid van het hindoeïsme, Shiva de vernietiger, Brahma de schepper en Vishnu de beschermer. Het klooster San Phra Kan dat uit ruïne van Khmer en tempel bestaat, ligt gelegen bij Phra Prang Sam Yot,

In het verleden heeft koning Narai veel invloed gehad en dit is ook terug te zien, aan het begin van de stad staat namelijk een standbeeld bij de toegangspoort. Het standbeeld bij de toegangspoort is koning Narai. In die tijd bracht de koning moderne technieken naar de stad zo had het paleis een watertoevoer door middel van een buizensysteem. Ook heeft koning Narai de opdracht gegeven om een paleis te bouwen in de 17e eeuw. De bouw van dit paleis heeft 12 jaar geduurd. Later zijn onderdelen en paviljoenen door koning Mongkut gerestaureerd. Koning Narai was ook verantwoordelijk voor het bouwen van Ban Vichayen, dit paleis was bestem voor de Griekse minister Constantine Phaulkon. Toen koning Narai overleed werd Phaulkon ter dood gebracht in 1688.

Prang Khaek is een heiligdom van het hindoeïsme en heeft drie torens van baksteen en is gebouwd in de 8 eeuw. Dit heiligdom staat in verwijd met de god Shiva. Lopburi heeft ook een viharn van de Wat Sao Thong Thong, dit moest als christelijk kapel of moskee dienen. Later werd het gebouw gebruikt als boeddhistische viharn, een Boeddhabeeld is in het gebouw te vinden. In het centraal-Thailand is de Wat Phra Phutthabat de belangrijkste pelgrimsoord en in dit heiligdom is een voetafdruk van een boeddha te vinden. Dit heiligdom ligt op 17 kilometer afstand van Lopburi.

De stad Lopburi heeft naast de bezienswaardigheden een prachtige natuur. In de maanden november tot en met januari zijn er prachtige velden te vinden die vol staan met zonnebloemen. In Amphur Phatthana Nikhom is de grootste zonnebloemplantage te vinden, dit ligt op 45 kilometer afstand van Lopburi. Rondom het gebied is ook een waterval van 10 verdiepingen te vinden.

lopburi

Bron: https://monstravel.files.wordpress.com/2014/10/dsc_0601.jpg

Apen-stad

Lopburi staat bekend als een apen-stad en dit komt omdat de apensoort makaken in de tempel van Kala zitten. De tempel Kala staat in het heiligdom van Lopburi, in en rondom dit gebied staan veel bomen. Als de tempel bezocht wordt kan al snel opgemerkt worden dat de mankaken iedereen uitdagen, het is ook niet voor niets een toer

istische attractie van Lopburi. Het is wel belangrijk om bij het bezichtigen van de tempel oplettend te zijn omdat de mankaken brutaal zijn. Het komt regelmatig voor dat zij voedsel uit winkels maar ook tassen stelen. Wat zeker niet gemist mag worden is het apenbuffet dat jaarlijks in november wordt gehouden, hier komen namelijk honderden apen op af. Het openbuffet dat voor de mankaken wordt klaar gezet bestaat uit melk, ijs, worstjes, fruit en groenten. De reden dat een openbuffet wordt georganiseerd komt omdat de apen verantwoordelijk zijn voor een toeristische trekpleister waar een dichtbij gelegen hotel veel voordeel aan heeft. Vanwege de vele voordelen voor de hoteleigenaar organiseert hij de jaarlijkse openbuffet voor mankaken.

Bereikbaar

Vanaf de huidige hoofdstad Ayutthaya kan Lopburi door middel van een bus bereikt worden. Het komt regelmatig voor dat je maar een kwartier hoeft te wachten totdat de volgende bus aankomt. Het is ook mogelijk om de stad met een trein te bereiken, deze vertrekt vanaf het station Hualamphong in Bangkok en zal ongeveer drie uur duren. Vanuit de stad Ayutthaya vertrekt er ook een trein naar Lopburi en de reistijd zal ongeveer een uur zijn.

lopburi monkeys

Bron: https://pointblankcritique.files.wordpress.com/2015/04/buffet_cho_khi_3.jpg

Top 5 Hotels

– Benjatara Boutique Resort
– Narai Hill Golf Resort & Country Club
– Lopburi Inn Resort
– MDR Hotel
– Lopburi Inn Hotel