Koh Phi Phi Leh

Het eiland Koh Phi Phi Leh bestaat uit alleen maar natuur. Het eiland kent geen bewoners. Je kunt de mooiste plaatjes schieten op Koh Phi Phi Leh. Vooral op het strand genaamd Maya Bay. Hier is het uitzicht werkelijk prachtig. In de Maya Bay is ook de film The Beach gefilmd. Mede dankzij dit is het een populaire plek

Koh Phi Phi Leh bestaat enkel uit natuur, het eiland heeft dan ook geen inwoners. Op Koh Phi Phi Leh worden de mooiste foto’s gemaakt. Deze foto’s worden voornamelijk gemaakt op het strand genaamd Maya Bay, het uitzicht hier is overweldigend. Maya bay staat ook bekend van de film “The Beach”. In deze film wordt Maya Beach gezien als het mooiste strand op aarde. Een excursie naar Koh Phi Phi Leh en Maya Beach is dan ook een must wanneer u Thailand bezoekt.

Een korte geschiedenis

Op het eiland zijn er onderdelen gevonden waarvan geconcludeerd kan worden dat Koh Phi Phi Leh een van de oudste eilanden van Thailand is. Alhoewel Koh Phi Phi Leh niet bewoond is, werd de rest van de eiland vooral bewoond door werklui van Islamitische afkomst. Visserijen en kokosplantages vormden in die tijd het grootste deel van de inkomsten van de bewoners. Tegenwoordig is  dit het toerisme van het gebied.

In ’04 werd ook Koh Phi Phi Leh getroffen door de tsunami vanuit de Indische Oceaan. De oorzaak van deze tsunami was een zeebeving. De golven zijn gemeten op maar liefst 6 meter hoogte! Het heeft veel schade aangericht aan de natuur op Koh Phi Phi Leh. De infrastructuur werd weggespoeld door de tsunami, maar dit is alweer bijna compleet hersteld.

Klimaat

Net als alle andere eilanden van Koh Phi Phi heeft Koh Phi Phi Leh een tropisch moessonklimaat. Aan het einde van april begint dit natte seizoen en rond mei eindigt dit. Het seizoen kan omschreven worden als één grote regenbui. Het regent elke dag in dit seizoen. Wanneer je toch activiteiten wilt plannen tijdens het regenseizoen kun je dit het beste ’s morgens doen. In de avond is het ook mogelijk, maar ’s middags kamp je met flinke stortbuien. De temperatuur ligt rond de 30 graden ’s morgens en ’s middags. ’s Nachts kan het afkoelen tot 5 graden. Orkanen en cyclonen zijn ook mogelijk op het eiland.

Stranden

Het eiland bestaat uit verschillende stranden. Ze zijn allemaal uniek en hebben hun eigen kenmerken. Ik heb ze opgesomd om jou de moeite om ze allemaal te zoeken te besparen.

Maya Bay

Maya Bay is uitgegroeid tot de belangrijkste toeristische attractie van Koh Phi Phi Leh sinds The Beach hier werd gefilmd in 1999. Het was altijd erg populair voordat er gefilmd werd, maar nu kennen mensen over de hele wereld Maya Bay, terwijl ze niet eens hebben gehoord van Koh Phi Phi Leh.

De beste tijd om Maya Bay te bezoeken is tijdens het hoogseizoen, tussen november en april, wanneer de zeeën rustig zijn en toegang tot de baai eenvoudig is. De ruwe zee van mei tot oktober kan de toegang belemmeren, maar zelden de toegang weigeren.

Echter zit er wel een nadeel aan dit eiland. Juist doordat het zo mooi is en zo populair is, zijn veel boten nodig om alle bezoekers op en neer te varen. Op sommige dagen zullen er meer dan dertig speedboten en longtailboten op het strand staan, samen met grote veerpondboten en honderden snorkelaars en toeristen in het water. Een mooie plek is het wel, maar afgelegen is het niet. Het eiland heeft duizenden mensen bezoekers elke dag. Probeer om vroeg in de ochtend of na 5 uur in de middag het eiland te bezoeken. Alleen op deze manier ontwijk je de drukte.

Houd er rekening mee dat als je de baai op eigen vervoer binnenkomt is er de kans dat je een bedrag van 200 baht moet neerleggen. Dit omdat het gehele eiland een nationaal park is. Deze kosten zijn inbegrepen in de prijs van een tour.

De film ‘The Beach’

De film ‘The Beach’ van Alex Garland gaat over jonge reizigers die niet goed passen in de samenleving en in een verborgen lagune in Zuid-Thailand gaan wonen.

Fox kocht de rechten op van het boek en regelde Leonardo DiCaprio om als hoofdrol te spelen en zocht vervolgens naar een geschikte locatie. Maya Bay was perfect hiervoor. Fox had besloten dat het perfecte strand palmbomen nodig had en minder vegetatie, dus ze richtte het strand opnieuw in om een Hollywood stereotype na te bootsen.

Pi Leh Bay

Pi Leh Bay ligt aan de westkust aan de andere kant van het eiland, vlakbij Maya Bay. Dit strand is voorzien van dezelfde schoonheid als Maya Bay. Het heeft verticale kliffen van 100 meter lang die uit het water komen gestegen. Het grootste deel van de baai staat in de schaduw, behalve ‘s middags.

Deze lange en dunne baai is vrij ondiep en is alleen toegankelijk voor speedboten en longtails. De baai droogt niet uit bij laag water en er is een zeer klein strand direct aan de achterkant waarop je eventjes kunt relaxen als je op doorreis bent.

Het strand is zeer mooi en uitstekend om te zwemmen. Bij de ingang zijn er uitstekende mogelijkheden om te snorkelen.

Palong Bay

Ietsjes richting het noorden van de Maya Bay ligt de Palong Bay. Echter is dit eerder een duikgebied dan een baai. Er zijn hier veel zwarte rifhaaien en koraalriffen te vinden. Er kan hier een sterke stroming staan, dus het wordt niet aangeraden om hier te gaan snorkelen zonder toezicht van een professional.

Viking Cave

Ten noorden van Pi Leh Bay ligt de Viking Cave.  Hier maken gierzwaluwen hun nesten. Er hangen een aantal schilderijen aan de muren van boten die lijken vikingschepen. Er wordt verondersteld dat het zeer oude schilderijen zijn, maar waarschijnlijk zijn ze niet ouder dan een paar honderd jaar. Echter werd hierdoor wel de naam Viking Cave gecreëerd.

De nesten worden door de vogels uit hun speeksel gemaakt en de nesten worden geoogst van februari tot april door de lokale bevolking die gebruik maken van gammele bamboe steigers. De nesten verkopen voor vele duizenden dollars per kilo en worden gebruikt voor nestsoep, een Chinese delicatesse.