Koh Phi Phi Don

Koh Phi Phi Don is een van de eilanden van de eilandengroep Koh Phi Phi. De groep vormt één van de leukste eilanden van heel Thailand. Persoonlijk vind ik het de leukste eilanden van heel Azië. Mooie witte zandstranden, helder water, de prachtige rotsformaties en de tropische planten maken het een van de mooiste plaatsen die je ooit zult zien. Het eiland is in twintig jaar tijd enorm populair geworden en is momenteel een van de populairste toeristenbestemming van Thailand.

Het eiland bestaat vooral uit kalksteen en is bijna een compleet beschermd natuurreservaat. Je kan hier genieten van ongerepte natuur en onaangeraakte stranden, of genieten van het spectaculaire leven onderwater. Er zijn veel duikscholen die jou hier een handje bij helpen. Deze worden goed beoordeeld door andere reizigers. Als je liever wilt ontspannen zijn de yogasessies op het strand misschien meer jouw ding.

Het eiland heeft in totaal 28 km2 aan oppervlakte en ongeveer 8 kilometer lang en 3,5 kilometer breed. De witte zandstranden zijn omringd door prachtige kalkrotsen die begroeid zijn met tropische vegetatie. In Ao Ton Sai en Ao Loh Dalum bevinden zich de meeste toeristenaccommodaties. Restaurants, internetcafés en bars vind je voornamelijk hier. Als je aan de drukte wilt ontsnappen kun je het beste naar de baaien in het noorden vertrekken. Dit zijn rustige plaatsen.

Een korte geschiedenis

Op Koh Phi Phi Don zijn er spullen gevonden die er op wijzen dat dit een van de oudste bewoonde gebieden van Thailand is. In de jaren ’40 van de vorige eeuw werd het eiland vooral bevolkt door werklieden, vooral van Islamitische afkomst. Kokosplantages en visserijen vormden toen het merendeel van de inkomsten. Tegenwoordig is dit verschoven naar het toerisme.

In 2004 werd onder andere dit eiland zwaar getroffen als gevolg van de zeebeving in de Indische Oceaan. De vloedgolven die bij de eilanden aankwam reikte een hoogte van wel 6,5 meter en heeft veel schade veroorzaakt. Er waren op dat moment ongeveer 10.000 mensen op het eiland. Meer dan 1000 mensen zijn omgekomen. De infrastructuur werd compleet verwoest op het eiland, maar dat is tegenwoordig bijna geheel hersteld.

Klimaat

Koh Phi Phi Don kent, net zoals de overige eilanden, een tropisch moessonklimaat. Eind april begint dit seizoen en het eindigt rond het begin van de maand mei. Het seizoen, of beter gezegd, dit regenseizoen zorgt voor veel overtollig regenwater. Als je toevallig op de eilanden bent wanneer het regenseizoen aan de gang is, kun je het beste je activiteiten ’s morgens plannen. In de namiddag of de avond is dit ook mogelijk, maar in de middag kun je dit vergeten. Tenzij je houdt van een stevig potje regen! De temperatuur ligt gemiddeld boven de 30 graden overdag. In de nacht koelt het af tot ongeveer 5 graden. Tevens moet je rekening houden met orkanen en cyclonen.

Het uitzichtpunt

Het uitzicht in Koh Phi Phi Don is verbijsterend mooi. Er is een speciaal uitzichtpunt gemaakt om hier optimaal van te genieten. dit punt ligt zo’n 180 meter boven het zeeniveau op het lange deel van het eiland. De wandelingen zijn stijl en duren ongeveer een half uurtje. Zorg dat je niet het heetste punt van de dag uitkiest om dit te doen. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht op de eilanden van Koh Phi Phi.

Monkey Beach

Op Monkey Beach kun je veel soorten apen bezoeken. Het is een strand op Koh Phi Phi Don dat alleen bevolkt wordt door apen, geen mensen die hier wonen. De apen zijn niet schuw en staan bekend om het jatten van voedsel van mensen. Het is slim om eten mee te nemen, want de apen kunnen agressief richting bezoekers zijn. Door ze eten te geven kun je ze kalmeren. Je kan het strand te voet bereiken, maar over het algemeen wordt dit met de boot gedaan. Hou in je achterhoofd dat het wilde apen zijn en je voorzichtig hiermee omgaat.

De stranden

De stranden op het eiland zijn goed te bereiken. Dankzij het toerisme is hiervoor gezorgd. Langs de stranden staan hotels en appartementencomplexen om te overnachten. Hierdoor kan het ontzettend druk zijn op de stranden. Veel stranden bieden gunstige omstandigheden om te gaan snorkelen. In de heldere zee vind je mooie koraalriffen en een uitgebreid zeeleven. Op sommige plekken is het mogelijk om rifhaaien te bekijken. Dit is onder andere mogelijk bij het Shark Point bij Yao Beach en Lanti Beach. Voor de rustige stranden kun je het beste naar het noorden van Koh Phi Phi Don vertrekken, of naar Hin Khao. Hin Khao is alleen te voet bereikbaar en daarom ook een stuk rustiger. Laem Tong is ook een rustige badplaats, maar wel een met hoge prijzen voor een ligstoel, een drankje of een hapje.