Khao Sok

 

Khao Sok ligt in het zuiden van Thailand, ingeklemd tussen de oost- en westkust. Het is een uitgestrekt junglegebied, vol meren, oerwoud en allerlei planten- en dierensoorten. Veel reizigers gaan vanuit Centraal- of Noord-Thailand direct richting de eilanden en slaan de jungle van Khao Sok over; zonde, vinden wij! Dit natuurgebied is namelijk zeker het bezoeken waard.

 

Khao Sok National Park

Het Khao Sok National Park is een van de oudste primaire regenwouden van de wereld. Wie een kaart van het gebied bekijkt, ziet dat het voornamelijk bestaat uit meren, rivieren en jungle. Doordat het een moeilijk doordringbaar gebied is, is het nog niet onder de voet gelopen door toeristen. Buiten de geweldige flora en fauna is het gebied ook een hotspot voor outdoorliefhebbers. Je vindt er watervallen, grotten, rivieren, hiking trails en uitzichtpunten om te verkennen, per fiets, opblaasband, kano of te voet. Trek er met een gids op uit en ontdek de geheimen van de jungle.

thailand-khao-sok-jungle-aapje

 

Ratcha Praba-stuwmeer

In het oosten van de regio Khao Sok ligt een groot stuwmeer dat in 1982 is gecreëerd, op ongeveer 70 kilometer van de grote stad Surat Thani. De Thaise naam van het meer is Cheow Larn of Ratcha Praba. Vanuit het meer rijzen imposante grijze kalksteenrotsen op die vooral ’s ochtends vroeg voor een mysterieuze aanblik zorgen, als de mistflarden tussen de rotsen hangen. Het meer wordt omringd door dichte jungle, waar apen, waterbuffels, vele vogels en zelfs olifanten wonen. Ook vind je er een grote verscheidenheid aan planten, waaronder de beroemde rafflesia-bloem, die enorm stinkt als hij in bloei is.

thailand-khao-sok-karstrotsen-stuwmeer

 

Overnachten óp het meer

Het Ratcha Praba-stuwmeer biedt een bijzondere overnachtingsmogelijkheid: langs de oever vind je verschillende drijvende huisjes waar toeristen de nacht kunnen doorbrengen. Omringd door de spectaculaire rotsformaties vaar je met een longtailboot over het stuwmeer richting je onderkomen. Aangekomen bij de drijvende huisjes neem je je intrek in een kleine bungalow, voorzien van matras met klamboe; het meer is je douche en het Europese toilet vind je in een klein gebouw, ook drijvend op het meer. Er liggen kano’s klaar die je kunt pakken voor een tocht over het meer. Vergeet vooral je verrekijker niet, want langs de oever kun je goed dieren spotten!

IMG_7018

 

Wanneer te bezoeken

In principe is Khao Sok het gehele jaar te bezoeken. In een tropisch regenwoud vallen het hele jaar door buien. In de maanden augustus tot en met oktober heb je wel meer kans op een bui. Het kan dan zijn dat door de weersomstandigheden je programma wat aangepast moet worden, doordat bijvoorbeeld sommige paden onbegaanbaar zijn. De beste reistijd is buiten het regenseizoen, van november tot en met april.

 DSC00742

Handig te combineren met zowel oostkust als westkust

Khao Sok ligt in het zuiden van Thailand, op de toeristische routes richting zowel de oostkust als de westkust. Dat is handig, want dat betekent dat het eigenlijk altijd te combineren valt met een bezoek aan de eilanden. De kustplaats Surat Thani vormt de springplank voor een bezoek aan Khao Sok en vanuit Bangkok rijd je hier met de nachttrein zo naar toe. Of kies voor een binnenlandse vlucht: lowcostmaatschappij Airasia vliegt vanuit Bangkok naar Surat Thani. Vervolgens kun je met een transfer richting het Khao Sok National Park en het Ratcha Praba-stuwmeer voor een paar dagen jungle, wildlife en avontuur. En na je verblijf in Khao Sok reis je zo door richting de eilanden, of dat nou de oostkust (Ko Samui, Ko Phangan en Ko Tao) of de westkust (Phuket, Ko Raya, Ko Phi Phi, Ko Lanta) is.

 

Anurak Community Lodge: bijzondere overnachting in Khao Sok

Zoek je een bijzondere plek om te overnachten in Khao Sok? Sinds begin 2015 is de Anurak Community Lodge geopend. Deze lodge is opgezet in samenwerking met de lokale bevolking: er zijn voornamelijk Thai werkzaam, de gidsen geven presentaties over natuurbehoud en zowel de lodge als activiteiten zijn duurzaam ingestoken. Op deze manier kan de omgeving meegenieten van de komst van reizigers. Tussen hoge kalkrotswanden vind je hier knalgele bungalows op palen, die mooi opgaan in de omgeving. Je hebt een fan en eigen balkon. Ontmoet andere reizigers bij het kampvuur en geniet van een fruitsapje op de houten veranda tussen de palmbomen. Vanuit de lodge kronkelen verschillende paden de jungle in, wachtend om ontdekt te worden. Ook worden er allerlei excursies zoals fietsen, tuben of een kookdemonstratie georganiseerd.thailand-khao-sok-anurak-lodge

 

Bouw je eigen reis naar Khao Sok

Bovenstaande tips over Khao Sok zijn afkomstig van Thailand online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Met bouwstenen, korte reisprogramma’s van een paar dagen, kun je bij Thailand online je eigen reis samenstellen. Je reist individueel, verblijft kleinschalig en sfeervol en beleeft het land door middel van bijzondere excursies. De reisspecialisten zijn zelf in Thailand geweest en adviseren je uit eigen ervaring. Bekijk de vierdaagse bouwsteen Woudreuzen en meren voor een verblijf in de drijvende huisjes op het stuwmeer gecombineerd met de Anurak Comunity Lodge in het Khao Sok NP.