Kanchanaburi

Algemeen

Ongeveer 130 kilometer van Bangkok vandaag in het midden van Thailand vind je de stad Kanchanaburi. Kanchanaburi is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad ligt tussen twee rivieren in, de Kwai Noi en de Kwai Yai. Als je een lange vliegreis achter de rug hebt is Kanchanaburi een geschikte plaats om als eerst te bezoeken omdat het er best rustig is. De meeste mensen gaan gelijk Bangkok in, maar deze hectische stad kun je misschien beter voor het later bewaren. Als je Kanchanaburi bezoekt kun je rustig bijkomen in de mooie omgeving. De provincie is bekend door zijn tragische verleden, maar er is gelukkig meer dan dat. Je zult verbaasd zijn over de schoonheid van de natuur en de prachtige omgeving van deze regio. Je kunt Kanchanaburi goed bereiken met het openbaarvervoer. Het kost ongeveer 100 bath om vanaf Bangkok met het openbaarvervoer naar Kanchanaburi te reizen. Dit staat gelijk aan zo’n 2,50.  En dan hebben we het over een reis van 3 uur. Als je er wat meer geld voor over hebt kun je ook kiezen om met te taxi te gaan. Met de taxi ben je er iets sneller en bovendien reist het wat comfortabeler.

 De historie

Als je in kanchanaburi bent mag een bezoek aan de hellfire pas niet ontbreken. Dit is een doorgang in rotsen die vroeger tijdens de Tweede Wereldoorlog is uitgehakt door de geallieerde. De geallieerde (waaronder ook veel Nederlanders) moesten een doorgang maken om een spoor aan te leggen van Birma naar Thailand. Dit gedeelte van de spoorweg wordt nu niet meer gebruikt. Door ziekte, uitputting, mishandeling, hitte en ondervoeding heeft de Birmaspoorweg het leven gekost van ongeveer 15.000 geallieerde krijgsgevangen en ook nog eens 10.000 burgers. Er is een memorial en een museum gemaakt op deze plek om de slachtoffers te herdenken. Je kunt een wandelroute volgen door de hell fire pas en d.m.v. een koptelefoon kun je naar het verhaal luisteren. Ondanks het afschuwelijke verhaal is de omgeving hier indrukwekkend mooi en zeker de moeite waard om te bezoeken.In het JEATH-museum kun je meer te weten komen over deze gebeurtenis. De spoorweg die is aangelegd kreeg de naam de Dodenspoorlijn. Er rijdt nog steeds een trein tussen de dorpen Kanchanaburi en Nam Tork. Het is erg indrukwekkend om met deze trein te reizen.Tijdens je treinrit over de Birma-spoorlijn passeer je ook de beroemde spoorbrug “ Bridge over the River Kwai’. Deze brug is onderdeel van de dodenspoorlijn en is gebouwd over de rivier de Khwae Yai. De River Kwai is de grootste trekpleister van de stad en staat symbool voor de wreedheden uit de Tweede Wereldoorlog.

bridge

Natuur en omgeving

Naast het indrukwekkende historische verhaal heeft Kanchanaburi ook nog een prachtig landschap met een mooie natuur. Je vindt er het National Park, een van de meest bezochte natuurparken in Thailand. Je kun hier makkelijk twee of drie dagen rondtrekken. De rivieren Kwai Noi, Kwai Yai en Maeklong vormen mooie natuurlandschappen. Je kunt er kajakken fietsen of zelfs een ritje maken op de rug van een olifant. De Erawan watervallen, bestaande uit zeven verdiepingen, bevinden zich ook in dit gebied.  Je kunt op de verschillende verdiepingen heerlijk baden in het heldere water van de watervallen. In de provincie Kanachaburi vind je het Sai Yok Nationaal Park. Het Sai Yok Nationaal Park is een enorm natuurpark bestaande uit 500 vierkante kilometer. Je vindt hier interessante grotten, zeldzame dieren, watervallen en kalkstenen bergen.

kanchanaburiAls je een onvergetelijke dag wilt kun je een dagje naar Elephants world gaan. Hier worden    straatolifanten opgevangen. Deze olifanten brachten geen geld meer op in het toerisme waardoor ze   op straat zijn gedumpt. Een Nederlands echtpaar heeft Elephants World opgericht. Ook zamelen ze  geld in om mishandelde olifanten te helpen en olifanten die voor toerisme worden gebruikt op te  kopen. De olifanten in Elephants world kunnen genieten van hun oude dag en ze hoeven eigenlijk  niks meer te doen dan eten en genieten. Als bezoeker mag je ook meehelpen met het verzorgen van de olifanten, dit is vooral voor kinderen erg leuk. In kanchanaburi is het ook leuk om een fietstocht af te leggen. Het is in deze stad nog best rustig waardoor fietsen nog goed te doen is. Je komt onderweg veel landschappen en tempels tegen en   dan maakt het leuk. Tijdens je fietstocht kom je snel in contact met de lokale bevolking. De lokale bevolking is erg vriendelijk en zijn erg enthousiast als er blanke toeristen langs hun huis fietsen. En wil je tijdens je fietstocht even ontspannen dan is de Suan Nanachaat Spa een leuke tussenstop. Hier kun je terecht voor een echte Thaise massage en een heerlijke lunch. Deze spa kun je overigens ook met de taxi bereiken mocht je geen zin hebben om te fietsen.

 

Verblijf in Kanchanaburi

In Kanchanaburi zijn verschillende hotels en hostels waarin je kunt overnachten. Het is niet moeilijk om hier een goede accommodatie te vinden. De meeste hotels liggen vlakbij de brigde over the river Kwai in het centrum van Kanchanaburi.Ongeveer 7 kilometer vanaf het centrum vind je een van de beste resorts. Het oriental kwai Resort is een echte aanrader om te overnachten. Het hotel heeft Nederlandse eigenaren. Het wordt gerund door een stel met drie kinderen die ooit naar Thailand zijn verhuisd. Ze hebben het resort zelf gebouwd. Het kleinschalige resort bestaat uit huisjes voorzien van een eigen veranda met hangmat. In het resort heerst een oase van rust en de service is geweldig. Bij aankomst krijg je gelijk een welkomstdrankje. Het resort beschikt ook over een prachtig openluchtrestaurant dat recht aan het water grenst.  Ook is er een enorme tuin en een zwembad.In kanchanaburi vind je ook het unieke resort The Floathouse River Kwai. Dit is een accommodatie diep verscholen in het Erawan National Park. Hier vind je luxe op een drijvend hutje in de rivier. Als gast kun je lekker zonnebaden bij je villa en afkoelen in de rivier. Dit is vooral een aanrader als je opzoek bent naar ontspanning of romantiek. Ook worden er activiteiten georganiseerd door het resort zoals raften en wandelen in de jungle.

floating