Isaan

Isaan word vaak over het hoogd gezien door toeristen. Veel reizigers vergeten dit bijzondere gebied in het Noordoosten van Thailand. Dit is erg zonde want hier maak je nog wel kennis met het echte Thaise leven. De Isaan bestaat uit 19 provincies en is hiermee het grootste gebied van Thailand en heeft een prachtig landschap. Het is tevens ook het meest onderontwikkelde en armste gedeelte van Thailand. Je vindt in dit gebied veel authentieke dorpjes en historische parken. De bevolking is er erg gastvrij. Verder bestaat de omgeving van Isaan uit een landschap van uitgestrekte rijsvelden en bergketens. De Isaan is de perfecte reisbestemming als je opzoek bent naar een niet-toeristische regio.

 Het leven in Isaan

De bevolking in de Isaan is heel gastvrij en vriendelijk. Als reiziger word je vaak vriendelijk begroet en geïnteresseerd bekeken. De inwoners zijn erg nieuwsgierig naar westerse toeristen. Als er een westerling arriveert dan loopt het hele dorp uit om de westerling te kunnen bekijken en aan te raken. De mensen uit Isaan geloven namelijk dat het aanraken van een westerling geluk brengt. De mensen zijn ook erg verbonden met het boeddhisme en het animisme. Het animisme is het geloven in geesten. De tradities en oude gebruiken spelen een grote rol in het leven van de arme boerenfamilies in Isaan. Je kunt in de Isaan een kijkje nemen bij oude boerderijen om te zien hoe de Thaise mensen hier leven.

leven  isaan

Het leven is hier heel anders dan het drukke leven in de stad. Er is veel armoede in deze regio en de bevolking is erg aangewezen op hun familie. Ouders en kinderen wonen samen met hun grootouders in een huis. Vaak wonen hier soms ook nog ooms of tantes bij. Iedereen uit het gezin moet een bijdrage leveren aan het huishouden.  Vaak vertrekt de oudste dochter van een gezin naar de grote stad om werk te zoeken en geld te verdienen voor haar familie. Dit gebeurt al op 14-jarige leeftijd. De huizen zijn heel eenvoudig en hebben meestal geen meubilair. Er staan geen bedden waar de mensen kunnen slapen. Ze slapen vaak op een matje op de grond. Er is meestal ook geen stromend water aanwezig. Er wordt dus gedoucht op de ouderwetse manier met een emmertje met water.

Je hebt in Isaan ook een toeristisch gedeelte, maar zelfs hier vind je bijna geen westerlingen. Je vindt hier een aantal verblijfsmogelijkheden. Het gebied Chiang Khan ligt aan de Mekong rivier en vormt de grens tussen Thailand en Laos. Je vindt hier veel houten huisjes, traditionele restaurantjes en een paar gezellige barretjes. Je kunt er mooie vaartochten maken op de rivier. Ook kun je hier vroeg in de morgen een monniken ceremonie bijwonen. Dit wordt aangeraden omdat het een unieke ervaring is. Je ziet een hele lange rij monniken voorbijwandelen vanuit hun tempel langs het dorp waar bewoners hen bloemen en voedsel geven.

 Wang Saphung

Een bekend dorpje is Wang Saphung. Dit dorpje ligt tussen prachtige rijstvelden en rubberplantages. Erg indrukwekkend om te bezoeken. Je kunt hier bij een van de reisbureaus een fietstocht boeken. Tijdens een fietstocht door Wang Saphung proef je het echte Thaise leven. Je fietst dan door smalle staatjes van het dorp. De bevolking nodigen je uit om een kijkje te nemen in hun boerderij. Vaak word je dan uitgenodigd voor een Thaise barbecue en je mag zelfs blijven slapen. fietstocht

De keuken

De Isaanse keuken is een bijzondere keuken. Het eten wijkt af van zowel de    Thaise keuken als de Laotiaanse keuken. Kenmerkend is het gebruik van veel chilipepers en het eten van kleefrijst in plaats van gewone rijst.

papaya-salad-2784858_960_720

De bevolking kookt er met lokale ingrediënten wat het eten puur maakt. De namen van gerechten zijn natuurlijk onbekend en daardoor weet je dus niet wat je te eten krijgt. Als je als toerist hier komt is het dus handig als je al een aantal gerechten bij naam kent.

Het populairste gerecht uit deze regio is Som Tam. Dit is een salade bestaande uit papaja, pinda’s, chilipeper, garnalen, tomaat, pasta van palmsuiker, vers limoensap en tot slot vissaus. Toeristen vinden het erg lekker, maar kijk wel uit dat er niet te veel chilipepers inzitten. Een ander gerecht is Nam Tok. Dit is een vleesgerecht van kleine reepjes vlees van de barbecue met muntblaadjes en nog wat verse kruiden. Laap is ook een vleesgerecht bestaande uit gehakt en verse kruiden. Heb je trek in een heerlijke geroosterde kip dan moet je voor Kai Yaang gaan. Wil je een echt lokaal gerecht eten gemaakt van bamboe en veel kruiden dan moet je voor Keng no mai gaan. Dit schijnt een erg lekker gerecht te zijn. Ook insecten komen voor in het menu van de Isaanse keuken. Je kunt er bakjes met gefrituurde wormen proberen of een van de culinaire hoogtepunten uit de Isaan de zijderups. Op de nachtmarkt kun je kevers en sprinkhanen kopen als snack.

 Khon Kaen

Een van de grotere steden in de Isaan is Khon Kaen. Deze stad is heel anders dan de toeristische steden van Thailand. Je vindt in de vlakbij deze stad veel heilige plekken. De bekendste tempel is Wat Chai Si. Deze tempel heeft prachtige muurschilderingen van Thaise goden, duivels en religie. De phrasat Phanom Wan is een ruïnetempel de afkomstig is uit de elfde eeuw. Nog steeds wordt deze tempel vereerd door de Thaise bevolking. De plek ademt een bijzondere sfeer en is zeker een bezoek waard.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een van de andere bezienswaardigheden in Khon Kaen is de Ban Khok Sanga Cobra Village. Dit is een snake farm waar je shows kunt bekijken met Thaise meisjes die traditioneel dansen met een cobra om hun nek. Mannen gaan vaak een soort wedstrijd aan met de cobra’s. Ze staren naar de slang net zo lang tot ze wel of niet gebeten worden. Dit is heel erg gevaarlijk en de afgelopen jaren zijn er vaak jongens gebeten wat soms in een dodelijke afloop resulteerde. Khon Kaen heeft ook veel avondmarkten waar je goedkope Thaise snacks, kleren en allerlei spullen kunt kopen. Deze avondmarkt is een stuk authentieker dan bijvoorbeeld die in Bangkok. Ook het eten is een stuk anders hier omdat het uit Isaan komt.

De Isaan is dus een prachtige streek in Thailand waar je het echte Thaise leven kunt ontdekken zonder gestoord te worden door alle westerse toeristen. Als je opzoek bent naar iets authentieks en typisch Thais dan is dit zeker een geschikte bestemming.