Travel

Godsdiensten in Thailand

Godsdiensten in Thailand 1.96/5 (39.24%) 210 votes

Theravadaboedshisme

Het grootste deel van de bevolking in Thailand is boeddhistisch. Het is zelfs de staatsgodsdienst. En dat is goed te zien. Heel de cultuur en samenleving is gebouwd op het boeddhisme. Bijna alle mannen in het land zijn een paar jaar lang een bedelmonnik. Ook wel ‘bhikkhu’. Ze trekken zich dan terug in één van de paar duizend ‘sangha’s’. Dit zijn kloostergemeenschappen en ze komen in het hele land voor.
Het grootste gedeelte van de boeddhisten in Thailand zijn theravadaboeddhistisch. Theravada betekent ‘traditie van de ouderen’. De geschriften van het theravadaboeddhisme focust zich vooral op de natuur van de eigen geest en verlangens. De aanhangers van het geloof houden zich meer bezig met het hier en nu dan wij in het westen doen.

Overige geloven

Van de overige 6% van de bevolking is 4% islamitisch. Deze wonen vaak in het zuiden en zijn vaak Maleiers. De christenen in Thailand begeven zich vooral in het noorden. Het zijn vooral katholieken en zijn van Chinese afkomst.
Naast het geloof wat de Thaise bevolking heeft geloven nog veel inwoners in het bovennatuurlijke in de vorm van het vereren van geesten. Je kan er dan ook geregeld sjamanen en toekomstvoorspellers tegenkomen. Daarnaast spelen amuletten en tatoeages een belangrijke rol. Voor de geesten worden kleine huisjes gebouw. Vaak niet groter dan een vogelhuis, maar soms wel een paar meter hoog. Er ligt altijd voedsel klaar en er brandt altijd wierook. Zo proberen ze de geest die over hun huis en land waakt tevreden te houden.

Gekke bijgeloven

De Thaise bevolking houdt er verder een paar bijzondere bijgeloven op na. Zo zijn er maar weinig mensen die hun haar laten knippen op woensdag. Dat brengt ongeluk. Hier hoef je gelukkig niet meer op te letten wanneer je je paraplu in huis al hebt geopend. De Thaise bevolking gelooft dat je dan kaal wordt.
Verder hebben ze het bijgeloof dat je snoep dat op de grond is gevallen niet meer mag opeten. Lijkt logisch, maar de mensen daar doen dit omdat het snoep dan van de geesten is.
Als je plannen hebt om te gaan trouwen in Thailand en daar je eerste huwelijksnacht door te brengen moet je proberen om als laatste te gaan slapen. Volgens een bijgeloof zal degene die als laatste in slaap valt ook als laatste sterven. En besluit je om er nog even te blijven en daar een baby te krijgen met je geliefde, dan moet je er niet van staan te kijken dat mensen op de kraamvisite zeggen dat je baby één van de lelijkste baby’s hebt die ze ooit gezien hebben. Ze zijn anders bang dat een geest de baby meeneemt.

Comments are closed.