Do’s and Don’ts Thailand

Thailand is al jaren erg populair onder westerse toeristen, waaronder ook veel Nederlanders. Het is een prachtig land en het heeft niet voor niets de bijnaam: ‘Het land van de glimlach’. Thaise mensen zijn erg gastvrij en het land zal je op meerdere manieren verrassen. Tevens zijn er veel verschillende plekken, van grote metropolen tot parelwitte stranden en primitieve hutjes in de jungle. Thailand heeft het allemaal en dat weten ook de 190.000 Nederlanders die jaarlijks naar het land afreizen om hier te genieten van een vakantie. Toch zijn er in ieder ‘vreemd’ land ook verschillende gebruiken die we niet kennen, maar waarvan wel wordt verwacht dat je je hier aan houdt. Daarom zullen we je hier meer inzicht bieden in de Do’s and Dont’s van Thailand.

Alvorens je op vakantie gaat zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Thailand kent verschillende regenseizoenen, dus houdt hier rekening mee! Het biedt uiteraard voor- en nadelen, maar we willen niet dat die reis waar je zolang naar uitkijkt, in het water valt. Ook kan het verstandig zijn een eerste overnachting te regelen, want na een lange, vermoeiende reis wil je je misschien wel lekker even terug trekken of opfrissen bij je accommodatie.

Dan zijn er verschillende do’s en dont’s die voor de echte vakantieganger misschien wel als een verrassing komen, maar ga je Thailand in of wil je iets bezichtigen, houdt hier dan voldoende rekening mee! Thaise mensen geloven dat het hoofd het meest heilige deel is van het menselijk lichaam. Het is daarom verstandig dit niet aan te raken bij Thaise mensen. Daarnaast kennen ze ook een onrein deel van het lichaam en dit zijn de voeten. Wijs daarom ook nooit zomaar iets aan met je voeten of leg je voeten daarom nooit zomaar op een tafel of stoel (zelfs niet wanneer je schoenen uit zijn). Dit is ook een van de redenen dat men de schoenen uit moet doen voor het bezoeken van een tempel of Thais huis. Tevens wordt van toeristen verwacht dat zij gepaste kledij dragen die de schouders en knieën bedekt. Op sommige plaatsen in het binnenland of platteland zijn de kleding voorschriften iets minder streng.

De uitingen van de Thai zijn ook net iets anders dan bij ons. Thaise mensen begroeten je niet met een hand, maar met een ‘wai’. Dit is een buiging waarbij zij de handpalmen tegen elkaar houden, tot net onder de kin. De diepte van de buiging is afhankelijk van de status die een persoon heeft. Iemand met een hogere status hoeft minder diep te buigen dan een ‘normale’ burger. Een ander verschil met de Westerse cultuur is dat uitingen van wederzijdse affectie niet op prijs gesteld worden. Kussen in het openbaar is not done en elkaars hand vasthouden kan nét. Het is dus belangrijk wanneer je als love birds naar Thailand gaat, dat je hier rekening mee houdt. De Koninklijke familie, daarentegen, wordt in Thailand erg hoog gewaardeerd en heeft voor de Thai een bijzondere status. De koninklijke familie is zeer geliefd en wie kwaad spreekt of grappen maakt over het koningshuis kan zelfs een gevangenisstraf riskeren.

Toch zijn er ook overeenkomsten tussen Thailand en Nederlanders, want Thaise mensen zijn net als Nederlanders erg direct in hun vraagstelling. Ze willen graag alles weten over de ‘farang’, de blanke buitenlander. Vragen met betrekking tot je salaris of burgerlijke worden dan ook zonder pardon gevraagd.

Tot slot het laatste waar je voor moet oppassen op vakantie is dat je niet wordt opgelicht. Overal ter wereld bevinden zich oplichters en dit kan een zwart randje geven aan je vakantie. Ben daarom voorzichtig, want een gewaarschuwd mens telt voor twee.

thailand