Chiang Mai

Chiang Mai

In het noorden van Thailand ligt een stad waar je authentieke sfeer van Thailand letterlijk kunt proeven. Dit is de stad Chiang Mai. De inwoners zijn bijzonder vriendelijk en ontspannen. De stad ligt in een bergachtig gebied waardoor het geschikt is voor een meerdaagse trektocht of een hoog gelegen verblijf.

In Chiang Mai kun je je tijd doorbrengen bij de historische bezienswaardigheden of genieten van iets lekkers dat je bij de straatkraampjes kunt kopen. Die kraampjes kom je immers op elke hoek van de straat tegen. Een bezoekje aan de badderende olifanten is een speciale ervaring, vooral als je de kans krijgt om ze te voeren. Er zijn namelijk meerdere olifantenkampen te vinden die allemaal je interesse weten te grijpen. Volgens de ervaringen van voorgaande reizigers is de stad ook een goede plek om een kookcursus te volgen. Zodra je de stad een beetje beu bent, kun je altijd nog Laos bezoeken. Deze stad is maar een aantal uur verderop.

Een korte geschiedenis

In 1296 werd Chiang Mai gesticht. Het grenst aan de rivier Ping. De rivier overstroomde regelmatig tijdens een moesson. Met die reden werd er een muur rondom de stad gebouwd. Deze muur staat er momenteel nog steeds. Het gedeelte binnen deze muren is de oude stad. Chiang Mai lag in het verleden op de Zijderoute. Dit was gunstig voor de economische status van deze stad. Alhoewel het toerisme de afgelopen jaren flink gegroeid is in de afgelopen jaren, is de stad zelf niet veel veranderd. Dit in tegenstelling tot sommige zuidelijke steden van Thailand. Dit authentieke sfeertje maakt het bezoek aan de stad extra leuk.

Klimaat

De temperatuur in Chiang Mai is fijner dan in Bangkok. Tussen november en januari schommelen de temperaturen tussen de 13 en de 28 graden. In de heuvels van Chiang Mai is het iets kouder. In februari stijgt de temperatuur en tussen maart en mei schommelt het tussen de 17 en 36 graden. In het regenseizoen, dat loopt van juni tot november, kan de maximale temperatuur dalen. De minimale temperatuur stijgt vrijwel nooit. Overdag is het ongeveer even warm (of koud) dan ’s nachts. Neerslag valt meestal erg willekeurig, hier is geen touw aan vast te knopen. Tenzij je in het regenseizoen in Chiang Mai bent. Dan gebeurt het regelmatig dat de straten blank staan van de regen.

Elephant Nature Park

Het is een must om in Chiang Mai het Elephant Nature Park te bezoeken. In dit park kom je de juiste waardering voor een olifant tegen. In dit park is niet de commercie die in de belangstelling staat, maar wel de olifant. Zoals het hoort. Dit hoort natuurlijk altijd zo te zijn, maar er zijn genoeg parken in Chiang Mai waarbij je dit niet tegenkomt. Bij de andere parken staat vooral het geld centraal.

Het park is opgericht in 1996 door een Thaise vrouw die haar leven heeft toegewijd aan het redden van olifanten. Als reiziger kun je er zelfs een dag als vrijwilliger werken. Het park biedt natuurlijke woonomgevingen voor olifanten. Dit is in Thailand vaak niet het geval voor de dieren. De meeste olifanten leven als straat- of draagolifant die ingezet wordt tijdens een trekking. In het park lopen olifanten rond die voorheen dit soort olifanten waren. Sommige olifanten in het park zijn zelfs blind doordat ze als straat- of draagolifant niet luisterden naar hun baas. Hun baas heeft vervolgens steentjes in hun ogen geschoten. Erg zielig.

In het Elephant Nature Park hoeft de olifant naar niemand te luisteren. Ze doen wat ze zelf willen doen en kunnen een gelukkig leven hebben, zoals ze in het wild ook hebben.

Elephant Nature Park

Loi Krathong Festival

Het Loi Krathong Festival is een feest in Thailand waarbij het licht centraal staat. Dit feest wordt gevierd op de avond van de volle maan in november. Wanneer de volle maan goed zichtbaar is, komt iedereen samen bij de rivier. Hier worden lampionnen in het water gelegd. Het idee is dat de lichtjes die wegdrijven het ongeluk met zich meenemen. Hierna wordt er een verhaal verteld over een vorig leven van de Boeddha. Dit verhaal gaat over prins Vessantara. Hij was beroemd om het medeleven en vrijgevigheid die hij toonde.

Het bootje dat op het water geplaatst wordt heet een Krathong. Dit bootje heeft de vorm van een lotusbloem en is gemaakt van bananenbladeren. Hierop staat een kaars, Thais muntgeld en wierrookstokjes. De Krathong is een offer voor de ‘moeder van het water’, oftewel Mae Khongkha. Door de bevolking wordt er geloofd dat het wegdrijven van het bootje zonden en ongeluk met zich meeneemt. Hoe verder het bootje wegdrijft, hoe groter de kans is op geluk in de toekomst.

Loi Krathong Festival

Night market & Bazaar

Als je Chiang Mai bezoekt moet je de bekende Night Bazaar bezoeken. Deze nachtmarkt is één van de belangrijkste toeristische trekpleister van Noord-Thailand. De nachtmarkt is makkelijk te vinden. Op de Chang Klang Road tussen de Tha Pae Road en de Si Donchai Road ligt deze markt namelijk. Als je in het centrum van de stad verblijft is de markt op loopafstand te vinden.

Vroeg in de middag begint het opbouwen van de markt al. Wanneer het donker wordt beginnen de sfeervolle lampjes van de kraampjes te branden. De nauwe doorgangen zorgen voor een knusse en gezellige sfeer. Je kunt hier makkelijk een aantal uur heerlijk rondstruinen. De markt is oorspronkelijk ontstaan door Chinese handelaren die hun goederen wilden verkopen. Momenteel is het de Thaise bevolking die hier op de markt staat. Een groot deel van de bevolking leeft van de opbrengst die deze nachtmarkt hun brengt.

Op de markt kun je de gebruikelijke imitatie merkproducten vinden. Deze zijn door heel Thailand eigenlijk verkrijgbaar. Wat de markt echt bijzonder maakt, is het handwerk dat hier verkocht wordt. Zijde, houtsnijwerken, handgemaakte poppen, speelgoed en sieraden dat zelfs is gesmeed is hier te vinden.

Night Market & Bazaar

Aanbieding vakantie Chang Mai

Chiang Mai 1 Chiang Mai 2