Politics

Boeddhisme in Thailand

Boeddhisme in Thailand 1.23/5 (24.62%) 13 votes

Wie naar Thailand afreist, komt er al snel achter dat de religie en de monarchie hoekstenen zijn van deze bijzondere samenleving. De nationale religie is het Theravada Boeddhisme, afgeleid van het Hinayana Boeddhisme. Het dagelijkse leven van de Thai wordt veelal gevolgd door het Theravada Boeddisme en vrijwel 90% van de bevolking houdt zich hieraan. De andere 10% bestaat uit de Islam, het Christendom en het Hindoeïsme.

Voor degene onder ons die zijn geïnteresseerd in het Boeddhisme, is het mogelijk om een aantal dagen bij de monniken te verblijven in een tempel of klooster. Je helpt hierbij mee met het bewerken van de grond en gewassen en je kunt bovendien rituelen en ceremonies bijwonen. Een bijzondere manier om meer van de glimlach van Thailand te ontdekken. In Thailand zijn zo’n ruim 150.000 Boeddhistische monniken en ongeveer 20.000 Boeddhistische tempels. Er is dus altijd wel een plekje te vinden om een paar dagen te verblijven, mail hiervoor wel vooraf.

De Boeddhistische levenssfeer heeft een belangrijke plaats in het alledaagse leven van de Thai en is nauw verbonden met de normen en waarden van de samenleving. Daarnaast geloofd men ook in Karma. “Wie goed doet, ontmoet goed”, past helemaal bij het leven van de Thai. Wie echter slechte dingen doet, zal vreselijke dingen meemaken.  Thaise mensen bidden en brengen offers om iedereen gunstig te stemmen. Dit zal je tijdens je reis ook zien bij de vele geestenhuisjes onderweg. Dit zijn kleine minitempels en zijn vaak rijkelijk versierd voor de geesten. De Thaise mensen hebben deze geesten liever niet in huis, omdat zij dan problemen kunnen veroorzaken. Door het geestenhuisje, niet veel groter dan een vogelhuisje, te versieren met eten en verse bloemen, probeert de Thais de geesten positief te stemmen.

Wil je je naast het Boeddhisme ook in andere religiën onderdompelen? Ga dan ook zeker langs Pattani. Hier bevindt zich een grote cultuur-historische schat, namelijk de Krue Se Moskee. Deze is 400 jaar oud en is volledig uit hout uitgesneden.

monnik

Comments are closed.