Travel

Thailand onder water

Thailand onder water 5.00/5 (100.00%) 3 votes

Er zijn veel plekken in de wereld waar het (gelukkig nog) prachtig is onder water. Wie houdt van snorkelen of duiken, of dat laatste eens wil proberen (zonder er diep voor in de buidel te hoeven tasten), kan in Thailand op verschillende plekken terecht. Voor je daarover verder leest, moet ik je echter wel even waarschuwen: Als je eenmaal hebt ervaren hoe het is om volledig onder water te zijn, gewichtloos, geluidloos – op je ademhaling door het mondstuk na – en je in die omstandigheid rustig en comfortabel hebt gevoeld, genietend van talloze kleurige vissen en vele vormen koralen, raak je in de meeste gevallen ‘verslaafd’ aan duiken… (maar of dat nu zo erg is?). 

Hieronder vind je een aantal bijzondere duiklocaties in Thailand.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Golf van Thailand – west

Ko Tao
Goed, daar gaan we.`s Werelds goedkoopste plek om je brevet te halen, Ko Tao ligt op zo’n 2 uur varen van het populaire Ko Samui, wat een (internationaal) vliegveld heeft. Het staat vaak in de “Top 10 beste duikplekken ter wereld” en vanaf zo’n € 225 kun je er een PADI Open Water brevet halen. Er is al veel geschreven over Ko Tao. Persoonlijk stoor ik me soms wel aan de verkeerde beeldvorming. Zo zou Ko Tao „nog niet door het massa-toerisme zijn ontdekt”. Nou, Ko Tao heeft dan misschien niet zo veel bezoekers als Ko Samui, het is ook veel kleiner! Juist door het prijsniveau komen talloze backpackers hier naartoe. Voor een dag of 5, maar vaak veel langer, van een maand, tot jaren. Het eiland zelf is dan ook een waar paradijsje. Mae Hat en Sairee beach, waar de ferry aankomt, zijn druk. Maar hoe verder weg daarvandaan je gaat, hoe adembenemender en rustiger je verblijf.

De eilanden Ko Nang Yuan, Ko Pha Ngan en Ko Samui liggen niet al te ver van Ko Tao en hebben bijzondere snorkel- en duikspots, onder andere in het Ang Thong Marine National park.

Golf van Thailand – oost

Ko Chang ligt aan de andere kant van de Golf van Thailand. Het heeft veel mogelijkheden om te duiken en de onderwaterwereld hier is heel gevarieerd door de grote hoeveelheid plankton. Ko Chang ligt in het zuidoosten, een heel end richting Cambodja. Je reist vanuit Bangkok in 4 uurtjes naar de pier, waarvandaan de boot een aantal keer per dag vertrekt naar de eilanden-archipel. Ko Chang heeft een exotische natuur en is bergachtig en bosrijk. Op het eiland kun je stevige trekkings maken en langs een aantal watervallen klimmen. In de maanden mei tot en met oktober is het regenseizoen en is het duiken minder mooi.

Andaman Zee – van noord naar zuid

Similan

Khao Lak is de springplank voor dagtochten en meerdaagse tochten naar de Similan-eilanden (ca. 65 km uit de kust) en de 80 km noordelijker gelegen Surin-eilanden. Die afstanden zijn vrij fors, de meeste dagboten zijn dan ook speedboaten, wat de prijs opdrijft. Er zijn in Khao Lak ook veel duikcentra die meerdaagse tochten aanbieden. Dan zijn de overnachtingen aan boord van (grotere) boten van de betreffende duikcentra. Ik had hier zelf een van mijn mooiste duikervaringen: een groep manta rays (reuzeroggen) die boven me langs zwom. Geen woorden voor.. puur geluk, puur genot.

Ko Raya

Het bounty eilandje Ko Raya is klein, maar oh zo fijn. Het ligt op 45 minuten varen van het grootste eiland van Thailand, Phuket aan de Andaman zee. Hier is ook een (internationale) luchthaven. Het is een rustig paradijs voor duik- en snorkelliefhebbers. Het koraalveld staat bekend als een van de mooiste plekken in Zuid-Thailand om te snorkelen. De zee bij Ko Raya heeft een zicht van soms wel 25 meter.

Ko Phi Phi

De westerse equivalent van Ko Tao. Idyllischer wordt het niet, maar ook hier gaan backpackers en massa heen en is het zaak om de wat verder gelegen, rustige stranden op te zoeken. Dan heb je het hier zalig. De omgeving diende als filmlocatie voor de film ‚The Beach’, over een stel jonge avonturiers die terecht komen op een tropisch, onbewoond eiland en er een idyllische leefgemeenschap creëren. Snorkelen kun je zo vanaf het strand.

bounty eilanden (7)

Als laatste: Ko Lanta

Zo’n 50 eilandjes, waarvan het merendeel onbewoond is, vormen samen de Ko Lanta archipel. Een aantal van de eilandjes vallen onder de bescherming van het “Ko Lanta National Marine Park”.

Ko Lanta Yai is het grootst, een langgerekt eiland met idyllische stranden. Er zijn veel comfortabele eco-resorts en aan de oostkust zijn veel mangroven bossen, kleine kalkstenen eilandjes die loodrecht uit zee rijzen en grotten die uitkomen in prachtige lagunes. Ideaal gebied dus om te gaan kayakken of kanoën. Van Ko Lanta kun je vervolgens met de boot in twee uur naar het eilandje Ko Hai. Het ligt zuidelijker en is een van de eilanden in de Trang archipel. Hier heerst een op en top serene sfeer. Niet overal kun je vanaf het strand meteen tussen het koraal en de tropische vissen zwemmen, maar natuurlijk gaan er boten de zee op. Hoewel in deze regio van mei tot oktober vanwege het weer alles zo’n beetje dicht gaat, zijn de prachtige stranden en azuurblauwe zee zeer de moeite waard tussen november en mei. 

Het moet nog even gezegd dat onlosmakelijk met al deze plekken, en het duiken als activiteit, is, dat je redelijk ok zeebenen hebt. Ik heb gevaren op schitterende goudgele wateren waar de zon in de blauwe lucht het leven mooi maakte, maar ook tochten meegemaakt (de ‚express ferry’ naar Ko Tao specifiek) die ik liever weer vergeet.
Mara-reisspecialistBovenstaande tips zijn samengesteld door Mara, reisspecialist van Thailand online, onderdeel van Riksja Travel. Wil je een van deze plekken bezoeken, dan kun je hier terecht voor advies en een reisvoorstel op maat.

Ok, dan nog 1 laatste tip: Duiken is het mooist bij een goede zichtbaarheid onder water. Kijk goed samen met mij of een van mijn collega’s wanneer het waar regenseizoen is. Veel duik- en snorkelplezier, thumbs up!

Comments are closed.