Tips en ideeën

Elephant Nature Park in Chiang Mai

Elephant Nature Park in Chiang Mai 1.00/5 (20.00%) 1 vote

Wanneer je in Chiang Mai bent kun je niet naar huis zonder dat je op bezoek bent geweest bij de olifanten in het Elephant Nature Park. Het is een echte must do tijdens je reis in Thailand. Dit park is anders dan alle andere olifanten parken in Thailand. In dit park staat namelijk de olifant centraal in plaats van de commercie. Het lijkt logisch dat bij een olifanten park de olifant centraal staat, maar in Thailand is dit niet altijd het geval. Het komt vaak voor dat olifantenparken  de olifanten alleen gebruiken voor het geld.

olifanten

Veel toeristen in Chiang Mai trekken een aantal dagen door de bergen om de omgeving te verkennen. Tijdens dit soort trips wordt vaak een ritje op de rug van olifanten aangeboden. Je zou denken dat een olifant hier niet veel van zou voelen aangezien het een enorm groot beest is, maar het tegenovergestelde is waar. Olifanten hebben namelijk een hele zwakke rug. Er zitten soms wel drie personen tegelijk in op de rug van de olifant. En dan wordt er ook nog een houten constructie op de rug geplaatst zodat de mensen comfortabel kunnen zitten, maar comfort voor de olifant is er totaal niet. Soms zit er zelfs op de nek van de olifant nog een vierde persoon. Je kan je voorstellen dat dit geen pretje is en bovendien worden de olifanten ook enorm gemarteld om ze zover te krijgen om te luisteren naar de mensen. Als je dus ooit van plan bent op een olifant te rijden denk dan eerst twee keer na voordat je op zijn rug stapt.

Het Elephant Nature Park is in 1996 speciaal opgericht door de Thaise vrouw, Sangduen Lek Chailer, om verwaarloosde olifanten op te vangen. Ze vangen de straatolifanten op die in Bangkok en Phuket leven. Ook worden er olifanten gered die voorheen als draagolifant door het leven gingen. Eigenlijk alle olifanten die gebruikt worden voor commerciële doeleinden worden gered door het Elephant Nature park. Vaak hebben deze olifanten lichamelijk letsel door mishandeling. Zo zijn sommige olifanten deels of helemaal blind omdat er steentjes in hun ogen zijn geschoten op momenten dat ze niet luisterden. Gelukkig krijgen de olifanten in het Elephant Nature Park een natuurlijke leefomgeving en hoeven ze naar niemand meer te luisteren. Ze kunnen volledig leven zoals zij zelf willen en doen waar ze zin in hebben. Eigenlijk precies zoals het ook in het wild zou gaan. Ze krijgen in het Elephant Nature park hun oude leven weer terug.

 

Het park wordt veel bezocht door toeristen, maar ook door vrijwilligers. Vaak blijven de vrijwilligers voor langere tijd om de olifanten te verzorgen. Om het park te bezoeken moet je wel een paar centen betalen, maar dit is het zeker waard. Je mag de olifanten namelijk van heel dichtbij bekijken. Onder begeleiding mag je de olifanten voeren, aaien en ook met ze op de foto. En wat misschien nog wel het allerleukste van een bezoek aan het Elephant Nature park is, is dat je mag helpen om de olifanten te wassen in de rivier. En dit is echt een geweldig om mee te mogen maken.

Het Elephant Nature Park ligt op ongeveer 1,5 uur rijden vanaf Chiang Mai. Je kunt een dagtrip boeken voor 2500 THB p.p. Je word dan in de ochtend opgehaald bij je verblijfplaats in Chiang Mai. Je krijg in de bus al een mooie voorlichtingsfilm te zien over de olifanten in het park. Wanneer je in het park bent gearriveerd krijg je eerst een korte uitleg over wat wel in niet mag in het park, want er gelden wel strenge regels. Je krijgt een rondleiding door het hele park en je hebt veel interactie met de olifanten. Bij deze dagtrip zit ook een lunch inbegrepen met warme gerechten, vers fruit en heerlijke salades.

Mahout_Elephant_Nature_Park

Comments are closed.