Tips en ideeën

Bijzondere ontmoetingen in Thailand

Bijzondere ontmoetingen in Thailand 2.60/5 (52.00%) 5 votes

In Thailand vind je tempels, jungle, stranden en een boel lekker eten. In Thailand vind je ook een supervriendelijke lokale bevolking; het land heeft niet voor niks als bijnaam Land van de Glimlach. Tijdens een reis door Thailand zal je zeker contact hebben met de lokale bevolking, in een restaurant, op het treinstation of in je hotel. Maar het zijn de echte ontmoetingen die er voor ons toe doen, waarbij je tijd doorbrengt, elkaar leert kennen en wat van je cultuur kunt uitwisselen. We zetten onze meest bijzondere ontmoetingen in Thailand voor je op een rijtje.

#1 Zegeningen aan de waterkant

Ten zuiden van Bangkok vind je een plaats waar de meeste toeristen aan voorbij gaan: Amphawa. Het dorp heeft in het weekend een kleurrijke drijvende markt, die bestaat uit een wirwar van boten met bonte handelswaar. ’s Ochtends heel vroeg kun je in Amphawa onderdeel uitmaken van een bijzonder ritueel: elke ochtend voor zonsopgang gaan de monniken langs de huizen om almen te verzamelen, eten en drinken wat ze meenemen naar de tempel in het dorp. Zelf kun je ook een alm aanbieden. Om zes uur stonden wij ’s ochtends buiten en kwam er bij ons hotel een monnik langs. Na het overhandigen van het voedsel deden wij de Thai na en gingen we op onze knieën. Na een korte zegening, waarbij om ons voorspoed werd gebeden, vervolgde de monnik zijn route. Het duurde kort, maar wij vonden het zeker de moeite waard om vroeg voor op te staan.

#2 Onderhandelen met koopvrouwen op de lokale markt

In Bangkok kun je op de trein stappen naar de kleine plaats Mahachai, waar elke dag een kleurrijke lokale markt plaatsvindt. In Bangkok reis je eerst naar een buitenwijk, waar je een glimp krijgt van hoe het er een halve eeuw geleden aan toe ging in de hoofdstad. Houten winkelfaçades, traditionele barbiers en fruitkraampjes op de hoeken van de straat. Hier ga je aan boord van de boemeltrein. In Mahachai gonst de lokale markt van geuren en kleuren. Manden vol verse pepers, exotische groenten en spannend fruit. Van de helft weet je niet wat het is en dat maakt het zo leuk. De Thai doen hier zelf hun boodschappen en de markt is daardoor volgens ons veel leuker dan de zeer toeristische ‘drijvende markten’ die net buiten Bangkok plaatsvinden. Met handen en voeten wisten we bij een lokale kraam wat exotisch fruit te kopen, waarvan we de meeste soorten nog nooit hadden gezien. De lieve marktkoopvrouw had engelengeduld met ons en met een flinke tas vol fruit vervolgden we de dag.

thailand-reis-ontmoeting-markt

#3 Kokosnoot uit de achtertuin

Het is er nog! Een plek waar de meeste reizigers niet van hebben gehoord en de tijd lijkt te hebben stilgestaan. In het zuiden van Thailand, op een half uur rijden van de stad Surat Thani, kun je voor even onderdeel uitmaken van een ‘community project’. Als één van de weinige reizigers vaar je over de rivier door een wirwar van palmbomen. De dorpsbewoners laten trots zien hoe schoon de rivier is dankzij hun inzet en wat zij voor de kost doen; garnalen vangen, boten maken en palmbladeren vouwen. Wij aten kokosnoten uit de achtertuin en wasten ons in de rivier. ‘s Avonds sliepen we bij een Thais gastgezin. Mooier kon onze reis niet worden.

thailand-reis-ontmoeting-homestay-surat-thani

#4 Olifanten wassen in de rivier

Ontmoetingen hadden wij op reis niet alleen met mensen; in het noorden van Thailand mochten we voor een dag ‘mahout’ spelen, oftewel olifantenverzorger. Wow! In een dag leerden we hoe je met je olifant communiceert, maakten we een korte rit door de jungle en het hoogtepunt: gingen we samen in bad. In de rivier kregen we een kokosnootschil om de olifant schoon te schrobben en spetterden we er lekker op los. Hou er wel rekening mee dat de olifanten het leuk vinden om jou ook nat te spetteren …!

Bovenstaande tips zijn samengesteld door Edith Huntink van Thailand online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Wil je zelf het noorden van Thailand ontdekken? Dan helpen de reisspecialisten je graag. Tijdens je individuele reis slaap je kleinschalig en door bijzondere excursies leer je het land kennen. Jij bepaalt hoe je reis eruitziet, door middel van korte reisprogramma’s bouw je je eigen Thailand-rondreis.

thailand-ontmoeting-olifant-wassen-mahout

Comments are closed.