Uncategorized

Bangkok vermijden?

Bangkok vermijden? 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Starten de meeste reizigers in Bangkok, het kan ook anders. Als je met kinderen reist, of graag rustig een Thailand reis wilt beginnen en niet meteen het hectische Bangkok in wilt, is het mogelijk om bij aankomst direct, of de volgende dag, op een mooi strand met wuivende palmen terecht te komen en van daaruit je reis te vervolgen. Hieronder een overzicht van stranden op maximaal een halve dag reizen van Bangkok. De een wat geschikter dan de ander, maar onderstaande info geeft een volledig beeld.

Thailand 204

Thailand strand

#1 Ten zuidwesten van Bangkok: Hua Hin en Cha’am

Cha’am ligt 170 km ten zuiden van Bangkok, op 2,5 uur rijden. Het is een rustige resort stad met een 5 km lang zandstrand. Hoewel Cha’am ook westerse toeristen verwelkomt, blijft het voornamelijk een resort voor Thaise toeristen. Dat betekent bijv. dat je als vrouw misschien als enige in je bikini aan het zwembad ligt; Thaise dames houden T-shirt en korte broek aan, ook in het zwembad. Er is beperkt keus uit internationale gerechten en er is nauwelijks nightlife.

25 km ten zuiden van Cha’am ligt de beroemde badplaats Hua Hin, op ongeveer 200 kilometer van Bangkok, zo’n 3 uur rijden. Hua Hin was ooit een klein vissersdorp, totdat de koning besloot er een koninklijk resort te laten bouwen, wat nog steeds in gebruik is. De Thaise koning, Bhumipol, nu 87 jaar, trekt er zich nog vaak terug. Hua Hin is een nette badplaats met veel faciliteiten, er is een mix van westerse en lokale toeristen en er is van alles te doen (shopping, restaurants, entertainment…). Het strand van Hua Hin is een ongeveer 8 kilometer (!) lang, fijn zandstrand. Er is geen boulevard; langs het strand staan direct de resorts, hotels en villa’s. Je kunt hier dus pal aan het strand verblijven, vooral met kinderen fijn. Verder kun je in Hua Hin naast zwemmen, boottochten maken en er is een gezellige night market. Er worden ook paardenritten georganiseerd, van een klein rondje tot een uur inclusief galop over het zand. 60 km ten zuiden van Hua Hin ligt een prachtig nationaal park (Khao Sam Roi Yot), waar je in een bootje door tropische natuur gevaren wordt, aapjes ziet, grotten in kunt en het park is bekend om z’n grote hoeveelheid vogelsoorten.

Het is hier dus gezinsvriendelijk en ontspannen, toch is het echte uitgaansleven ook hier beperkt; de nauwe banden met het Thaise koningshuis zorgen ervoor dat de kuststad niet superdruk zal worden of die heerlijke sfeer die bij een dorpje hoort, zal verliezen. Wij genoten hier.

Beste reistijd voor deze 2 badplaatsen: november t/m april. In de overige maanden valt er regelmatig een tropische regenbui, meestal kort doch zeer hevig. De temperaturen zijn het hele jaar tussen 25 en 32 graden.

Beide badplaatsen zijn logisch op de route van Bangkok verder naar het zuiden, naar Khao Sok national park, Phuket, Krabi of Ko Samui.

#2 Ten zuidoosten van Bangkok: Pattaya, Ko Samet en Ko Chang

Het wereldberoemde Pattaya ligt 150 km ten zuidoosten van Bangkok. Het heeft een zandstrand van 3 km. Aan de noord- en zuidkant liggen rotsachtige heuvels. Hierna volgen de stranden van Naklua in het noorden en Jomtien in het zuiden.

Pattaya heeft de bijnamen: Partaya en Disneyland for adults. Tot het eind van de jaren `60 was het een vissersdorp met stranden waar alleen weekend-vakantiegangers uit Bangkok kwamen. Dit veranderde toen de stranden werden ontdekt door Amerikaanse militairen die tijdens de Vietnam -oorlog op een nabijgelegen luchtmachtbasis verbleven. Toen steeds meer militairen kwamen, kwamen ook steeds meer hotels en restaurants, go-go bars, disco’s etc . Het nachtleven van Pattaya werd berucht over de hele wereld. In het midden van de jaren `70 werd het internationale luchtverkeer goedkoper en kwam vanuit Europa het massatoerisme op gang. Pattaya kreeg een reputatie als sekstoerisme-hoofdstad van de wereld, Jomtien en Naklua zijn in de ontwikkelingen meegegaan, ze richten zich vooral op Chinese, Zuid-Koreaanse en Thaise families. Niet zo ons ding. De regentijd loopt ongeveer synchroon met onze zomer (mei tot november).

Het eiland Ko Samet bereik je per boot vanaf de pier van Ban Pe, een half uurtje onder Pattaya, ongeveer 220 km ten zuidoosten van Bangkok. Het eiland ligt 7 km van de kust, zo’n 40 minuten varen, en is populair bij zowel buitenlandse toeristen als weekend trippers uit Bangkok. Ko Samet is een van de droogste eilanden in Thailand. Het regenseizoen loopt slechts van mei tot juli maar het eiland heeft toch het hele jaar weelderige groene heuvels. Een groot deel van het eiland maakt deel uit van een beschermd nationaal park, waardoor het er schoon en relatief ongerept is. Het eiland heeft veel resorts, van rustige en op gezinnen ingestelde accommodaties tot resorts waar je de hele nacht kunt doorfeesten. De stranden zijn fijn, met hagelwitte zandstroken langzaam aflopend in een turkooizen zee. Verblijven op een eiland is enerzijds wat beperkter dan verblijven op het vaste land, anderzijds is de sfeer er knus en saamhorig. Er is ook weinig verkeer. Beste reistijd: Juli tot mei.

thailand

thailand boot

Ko Chang, het op een na grootste eiland van Thailand (217 km2), ligt 310 km van Bangkok. De tocht naar Trat, waarvandaan de boot naar Ko Chang vertrekt, duurt 5 uur. Ko Chang ligt nog 30 km verder in zee, 60 tot 90 minuten varen op gouden stralen, met uitzicht op vissersboten en andere kleine eilanden in de archipel. Ko Chang is een belangrijke toeristische bestemming, zowel voor buitenlanders als voor de Thai. Er zijn schitterende zandstranden, bergen, tropische bossen en prachtige watervallen. Olifanten zijn ooit naar het eiland gebracht en je zult ze zeker zien. Er zijn 9 dorpen op het eiland. In zee liggen schitterende koraalriffen. Verspreid over het eiland liggen hotels en resorts, maar het is bij lange na niet zo ontwikkeld als Phuket of Ko Samui. Het eiland heeft ook enkele spa resorts en kookscholen. In de afgelopen jaren heeft dit eiland een grote groei in toerisme meegemaakt, dus er zijn veel nieuwe hotels en restaurants. Beste reistijd: november tot februari. Maart en april zijn heet en de regentijd is van juni tot oktober. Veel accommodaties zijn dan gesloten.

Voor al deze strandbestemmingen raden we aan, er buiten het weekend te verblijven als dat lukt. Dan zijn de weekendmensen uit Bangkok er niet en is het veel rustiger.

Wil je meer informatie over deze stranden en hoe ze te combineren met ander regio’s en activiteiten in Thailand, neem dan contact op met Thailand online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. De reisspecialisten kennen Thailand zelf goed. Als je je wensen doorgeeft, stellen ze een reis op maat samen. Vanuit Ko Samet en Ko Chang kun je overigens ook doorreizen naar buurland Cambodja, waar ook prachtige belevenissen wachten.. maar daarover een volgende keer meer.

Comments are closed.